Jedna od manje poznatih pojava posle porođaja - naglo opadanje kose - bilo je veliki šok za Ešli Grejem, poznatu manekenku i fotomodela koja je rodila svog sina prvenca u januaru prošle godine.

Prema njenim rečima, kosa joj je opadala u pramenovima, toliko da su joj se zalisci jako proredili. "Čitava linija kose se pomerila", objasnila je Ešli. Ova posledica porođaja, poznata pod nazivom telogen effluvium, obično usledi oko tri meseca posle rođenja deteta. 

Uzrok leži u činjenici da pojačan estrogen odlaže uobičajeno opadanje kose i tokom trudnoće mnogo vlasi ostaje u pasivnoj fazi. Zato trudnicama kosa bude mnogo gušća tokom tog vremena. Međutim, kad se porode, nivo ovog hormona naglo opadne i rezultat je dramatično opadanje kose.

Međuim, manekenka to nije jedina tegoba koju je manekenka iskusila. Koža na licu joj je ostala izuzetno osetljiva i čak je donekle zahvatila i rozacea. Uz sve to, ostala je i sa priličnim viškom kilograma, a i pre trudnoće je bila vrlo puna.

"I sada bi trebalo da skinem još desetak kilograma", objašnjava Ešli. Ipak, sve to ne može se porediti sa mukama koje je doživela kad je trebalo da malenog Isaka ostavi prvi put.

"Imao je samo osam meseci kad sam morala da otputujem na Nedelju mode u Milanu", opisuje Ešli. "Spremila sam dosta mleka za njega i otišla na samo četiri dana, ali se taj osećaj krivice i griže savesti ne može opisati", zaključila je.

Izvor: Lepa&Srećna