Umesto odlaska kod frizera i plaćanja velikih cifara za šatiranje, to možete izbeći i sami sebi napraviti pramenove kod kuće. Uz pomoć sastojaka koji se mogu naći u prodavnicama i koji koštaju manje od 100 dinara možete posvetleti kosu na izvandredan način. Evo koje sastojke treba koristiti.

Cimet

Uz jednu kašiku cimeta i malo regeneratora možete posvetleti kosu. Ova količina je poželjna ukoliko počinjete tretman posvetljivanja, a kolika količina će vam zapravo trebati zavisi od gustine i dužine kose. Ovu masku nanesite na kosu, ukoliko stavljate na celu poželjno je da je raščešljate kako bi se ravnomerno raporedila. Kosu nakon toga uvijte u punđu ili rep i prekrijte folijom. Najbolje bi bilo da maska odstoji od 4-6 sati. Isperite i videćete efekat.

Limun

Limun je opšte poznat kao namirnica koja uklanja ožiljke, beli fleke na licu, ali i posvetljuje kosu. Možete napraviti sprej od limuna tako što ćete ga iscediti i dodati malo vode. Napravite smesu koja odgovara vašoj dužini i nanesite na željene delove kose (krajeve ili pramenove) i izađite na sunce. Nakon pola sata videćete rezultate. Važno je da napomenemo da, iako je ovo prirodna metoda to ne znači da je treba koristiti svakoga dana, već povremeno.

Kamilica

Kamilica takođe može da pomogne u posvetljivanju i oporavljanju kose na prirodan način. Ona se ne ispira, a sve što treba da uradite jeste da skuvate čaj od ove biljke i da kosu isperete njime. Veoma je važno da nakon toga ne ispirate vodom i da ostavite da se kosa sama osuši.

Med

Ovaj sastojak je sasvim sigurno od svih koje smo naveli najbezbedniji, u tom smislu da ga možete koristiti svakodnevno. Verujemo da na samu pomisao meda niste baš najsrećniji, s obzirom da je njegova lepljiva tekstura nezamisliva na kosi. E pa, on u vidu pakovanja može dati odlične rezultate i posvetleti kosu na način da je ne štetite. Pored toga što će te uz njegovu pomoć imati divnu frizuru, on je odličan i za rast kose.

So

Svi se nakon odmora na moru vratimo sa svetlijom kosom. Postoji više razloga za to, ali sasvim sigurno najzaslužnija je so iz morske vode. Koristeći so možete posvetleti kosu i kod kuće, tako što ćete 1 kašiku soli rastvoriti u pola čaše vode i naneti na kosu. Ovaj rastvor ostavite na glavi 15 minuta i isperite. Možete ponavljati svaki put kada perete kosu ovaj tretman.

Važno! Prirodno posvetljivanje kose ne garantuje 100% uspeh. Dakle, ukoliko imate baš tamnu kosu, ne možete očekivati da će efekat biti odmah vidljiv i da ćete dobiti platinastu boju. Možete kosu posvetleti za nekoliko nijansi, ali ne i da drastično promenite boju i transformišete frizuru.

Izvor: Lepa&Srećna