Starenje kože ne možemo da sprečimo, ali možemo uticati na usporavanje procesa. 

Zrela koža je veoma zahtevna, te je hidratacija neophodna kako bi se poboljšala tekstura lica i očuvao mladolik izgled.

U tome će značajno pomoći određeni sastojci koji koži daju vlažnost i ujednačenost tena. Oni smanjuju pojavu bora i utiču na bržu obnovu epidermisa - površinskog višeslojnog tkiva kože.

Cink oksid ili titan dioksid štiti od UV zračenja

"Ova dva sastojka su fizički blokatori UV zraka, tako da ne samo da sprečavaju rak kože, već i pojavu nepravilnosti kao što su hiperpigmentacija, bore, prošireni kapilari",  objašnjava dr. Adarsh ​​Vijaj Mudgil iz Njujorka.

Retinol podstiče proizvodnju kolagena

Reč je o snažnom sastojku koji se koristi za lečenje problema sa kožom , poput akni, sunčevih pega, bora i proširenih pora.

Retinol je derivat vitamina A, podstiče proizovdnju kolagena i potpomaže regeneraciji ćelija. Dovodi do ujednačenog tena i glatke kože.

Podmlađuje, hidrira kožu i vraća joj elastičnost: Ovaj tonik čini čuda, a pravi se od samo 2 sastojka! (RECEPT)

Dok neke kože mogu da trpe retinol svakodnevno, druge pak može da iritira njegovo često korišćenje.

Stoga, ako želite da dodate retinol u svoju bjuti rutinu, započnite s jednom primenom nedeljno, te sledeće nedelje, ako nema iritacije, udvostručite dozu.

Idealno je retinol primenjivati dva puta nedeljno.

Hijaluronska kiselina kao snažan ovlaživač kože

"Kako starimo, usporava se način vlaženja kože. Koža postaje suva, ali je može spasiti hijaluronska kiselina, vrlo delotvoran ovlaživač jer zadržava višestruku težinu vode", kaže dr. Mudgil, te dodaje kako koži daje mekoću i svežinu.

Vitamin C podstiče snagu i elastičnost kože

Lekarka Kerolin Trejser iz Njujorka kaže da vitamin C pomaže kod svih tipova kože u sintezi kolagena.

"Kao glavni strukturni protein u ljudskom telu, kolagen pomaže koži da održi svoju snagu i elastičnost. Povećavanje kolagena rezultira masnijom kožom i  sitnim linijama i boram a", kaže lerkarka za Wellandgood, te dodaje:

"Ovo je važno za sve tipove kože jer čak 90 posto pokazatelja starenja kože dolazi zbog izlaganja suncu. S obzirom na to da je vitamin C takođe antioksidans, pomaže da se oteraju slobodni radikali koji podstiču hiperpigmentaciju i nastanak bora".

Izvor: Stil / 24sata.hr