Muškatle spadaju u najpopzularnije cveće svake bašte i terase. Kada krene sezona mogu se videti u skoro svakom domaćinstvu, a ono po čemu su posebno popularne su njene jake boje. Veoma su zahvalne za negu i spadaju u veoma jake i izdržljive biljke.

Muškatli najviše odgovara svetlo mesto, zaštićeno od popodnevnog sunca. Interesantno je da one na temperaturi od 10 stepeni ulaze u stanje spavanja, a na nižoj temperaturi mogu uginuti. Kada napolju ima više od 30 stepeni, muškatle takođe pauziraju sa rastom i bujanjem, pa takva situacija ne treba da vas zabrine.

Kako zalivati muškatle?

Zalivanje treba da bude redovno, ali umereno. Neophodno je da imaju dovoljno vlage kako listovi ne bi uveli, ali ne previše kako ne bi uginuo koren. Treba koristiti saksije sa rupicama, kako bi imale redovnu drenažu.

Kako negovati svetlije muškatle?

Biljka sa svetlijim cvetovima treba da bude skrajnuta sa jakog sunca, jer cvetovi mogu uvenuti. i one vole sunce, pa ne bi bilo loše da ih postavite na mesto gde dopire jutranje blago ili popodnevno sunce pred zalazak.

Pred kraj sezone ukloniti sve cvetove i sveže i uvele, kako bi biljka štedela energiju. Zimi ih treba zalivati na 15 dana, a ne treba ih prehranjivati sve do početka marta. Početkom proleća treba orezati i zaliti muškatlu, a zatim je presadite u novu saksiju.

Izvor: Lepa&Srećna