Sadnja ruža se vrši u jesen, međutim ako niste uspeli da ih posadite tada, onda možete da presadite ruže iz saksije. Za žbunje ruže je važno da pronađete dobro osunčano i provetreno meso. Prilikom sadnje predlažemo da obratite pažnju na ove korake da bi ruža imala pun cvet i snažan miris.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da orežete ruže stablašice

Postupak sadnje kontejnerske ruže: 

1. Za početak pripremite dobar pribor za sadnju kao što su rukavice, ašov, kanta za zalivanje i kofa sa vodom. Možete da upotrebite i pomoćna sredstva za bolji kvalitet zemlje. 

2. Saksiju sa ružama potopite u kofu sa vodom da bi se busen dobro natopio. Držite je u kofi sve dok ne primetite da su mehurići prestali da izlaze. 

3. Pripremite mesto gde ćete da posadite ruže. Sadna jama treba da bude dva puta veća od busena. Važno je da znate da ruže imaju koren koji ide u dubinu i iz toga razloga je bitno da ašovom usitnite zemlju na dnu jame, posebno ako je zemlja na mestu sadnje tvrda.

4. Prilikom vađenja biljke iz saksije važno je da je izvadite veoma pažljivo da ne biste rastresli busen i da ne oštetite koren. Biljke iz saksije uglavnom imaju masivan korenov sistem. 

PROČITAJTE JOŠ: 12 ključnih saveta za prelepe ruže u vrtu

5. Odredite dubinu tako što ćete proceniti da li će busen biti pokiven odozgo s malo zemlje. Ukoliko je mesto kalema ruže iznad busena onda biljku posadite dublje da bi kalem bio barem 5 cm ispod zemlje.

6. Čim posadite ružu, važno je da oblikujete čanak oko korenovog vrata tako što ćete sabiti busen u zemlju. Čanak vam omogućava da vidite koliko vode je potrebno biljci. Ruže u saksiji su obično dobro snabdevene hranljivim materijama i zato prilikom sadnje nije potrebno dodatno đubrenje.

7. Prilikom zalivanja potrebno je da zalivate samo u predelu korena i stabla i da izbegavate zalivanje lišća jer su ruže osetljive na bolest listova. Takođe po sadnji važno je da temeljno zalijete zemlju da bi se slegla i obezbedio dobar kontakt zemlje i korena.

Napomene:

Kod siromašnih zemljišta dodajte humus a kod zbiljenih zemljišta će lava granule da poboljšaju vodno-vazdušni režim.

Ako je vaša ruža kalemljena, veoma je važno da prilikom sadnje pripazite na mesto kalema! Kod kontejnerskih biljaka dobro pogledajte mesto kalema koji obično može da bude pokriven zemljom. Za ruže važi pravilo da se mesto kalema posadi na oko 5 cm u zemlji da bi se sačuvale od mraza, a dublju sadnju izbegavajte jer ona može da spreči razvoj mladih izdanaka. 

Izvor: Lepa&Srećna