Ono što ovu baštu čini posebno interesantnom i neobičnom je ulazna staza koja nije prava, već krivuda do ulaznih vrata, što je prilaznom delu dalo prividno mnogo širi izgled. Samim tim i bašta izgleda veća, tome posebno doprinose svetle kamene ploče.

S obzirom na to kako su raspoređene biljke, takvim rešenjem ova bašta je dobila i na dubini. Ono što je bilo najveći problem domaćina, a to su kante za smeće, sad je vešto rešeno smeštanjem u metalni sanduk koji je ofarban srebrnasto i ne izgleda neugledno.

Pored njega, najzanimljiviji detalj je svakako mala ćetvrtasta leja, u koju je posađen loptasti kverkus, malo drvo koje se preporučuje za bašte ovakvih dimenzija jer deluje lepo, ne zauzima mnogo prostora, a u jesen je pravi ukras kada njegovi listovi poprimaju crvenu i narandžastu boju.

Ispod njega su gusto posađene crvena antenerija i roze petrohagija, koje cvetaju u maju i junu. Preko puta je zanimljiva leja, zidana od ukrasne cigle i time uzdignuta. U nju je posađeno roze i srebrno cveće (srebrna rutvica). Od biljaka roze cvetova tu su: petrohagija, u prvom planu, skabijoza, gaura i lavatera. Skabioza cveta celo leto, od jula do oktobra.

Moćni žbun udike sa belim cvetovima u junu ostao je na svom mestu, ali je ispod njega posa đena crvena antenarija. Ovom vrtu je poseban pecat  dala ruža stablašica, koja se u junu okiti mirisnim krem-belim cvetovima. Oni su prava radost za ukućane u tom periodu, koji se s njom sretnu cim otvore vrata. Ispod nje je posađena srebrna rutvica. Pogled ukućana prema srebrnoj kutiji s kantama za smece skriva visoka lavatera roze cvetova (mediteranski slez).

Pogledajte u galeriji slika skice ove bašte i pregledajte spisak biljaka.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta JKP "Zelenilo - Beograd"

LepaiSrecna Napravite dobar raspored biljaka i vaša bašta će delovati bogato i prostrano…