Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BILJKE KOJE SVI IMAMO U DOMU SU VEOMA OPASNE PO LJUBIMCE! ODMAH IH SKLONITE: Posledice mogu biti kobne

Pod hitno promenite mesto ovom cveću kako bi sačuvali život kućnih ljubimaca.

  Izvor: Shutterstock

Postoje biljke koje su veoma opasne po vaše ljubimce, a da to niste ni znali. To ne bi predstavljalo opasnost da kuce i mace ne jedu lišće i travu, ali pošto se ljubimcima nekada omakne i smažu vam poneku lisku sa omiljene biljke važno je da prepoznate koja je opasna po njihovo zdravlje.

Možda će vas zanimati

Mace travu jedu jer im pomaže kod izbacivanja nakupljenih dlaka u organizmu, dok psi grickanjem lišća i trave pokušavaju da nadomeste nedostatak vitamina u organizmu. Situaciju posebno opasnom čini period kada ljubimac retko izlazi napolje, najčešće tokom zimskih meseci.

Biljke koje skoro svaki dom ima i koje su veoma toksične su:

Dracena

Ova biljka je jedna od najzastupljenijih u domovima, a može biti posebno otrovna za pse i mace. U sebi sadrži sastojak saponin koji izaziva velike probleme kod ljubimaca. Ukoliko je pojedu može doći do povraćanja, gubitka apetita, prevelikog lučenja pljuvačke i depresije. Kod pasa je malo teže prepoznati simptome, a kod mačaka su uglavnom proširene zenice.

Možda će vas zanimati

Difembahija

Biljka koja se smatra visokotoksičnom i za kuce i za mace je Difembahija. Jedna od supstanci koje su u njenom sastavu predstavljaju pretnju po ljubimce, dovode do iritacije usne duplje i pojačanog lučenja pljuvačke.

Aloja

Ova biljka je takođe veoma zastupljena u domovima. Iz grupe je kamenjarki i veoma je otrovna za pse i mačke zbog svog glavnog sastojka aloina. Aloja predstavlja opasnu biljku, a simptomi kod životinja su krv u urinu i povraćanje.

Hibiskus

Listovi ove biljke mogu da pruzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su krvarenje organa za varenje, povraćanje i u krajnjem slučaju, kada je teško trovanje u pitanju, mogu uzrokovati smrt.

Sve vrste ljiljana

Mnoge vrste ove biljke mogu biti otrovne za pse i mačke, a reakcije su poprilično ozbiljne za obe životinje. Reakcije kod mačaka na ljiljan mogubiti gubitak apetita, povraćanje, a ako joj se ne ukaže pomoć u kratkom roku može doći do otkazivanja bubrega i smrti. Kod pasa je situacija malo drugačija, pa pojedini psi mogu imati poteškoće prilikom gutanja, upalu usne duplje i prekomerno lučenje pljuvačke.

Najbolje bi bilo da promenite mesto biljke gde životinja neće imati kontakt sa njom. Možete da je podignete na policu ili stalažu, a leti možete da je iznesete na terasu.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije