Postoje biljke koje su veoma opasne po vaše ljubimce, a da to niste ni znali. To ne bi predstavljalo opasnost da kuce i mace ne jedu lišće i travu, ali pošto se ljubimcima nekada omakne i smažu vam poneku lisku sa omiljene biljke važno je da prepoznate koja je opasna po njihovo zdravlje.

Mace travu jedu jer im pomaže kod izbacivanja nakupljenih dlaka u organizmu, dok psi grickanjem lišća i trave pokušavaju da nadomeste nedostatak vitamina u organizmu. Situaciju posebno opasnom čini period kada ljubimac retko izlazi napolje, najčešće tokom zimskih meseci.

Biljke koje skoro svaki dom ima i koje su veoma toksične su:

Dracena

Ova biljka je jedna od najzastupljenijih u domovima, a može biti posebno otrovna za pse i mace. U sebi sadrži sastojak saponin koji izaziva velike probleme kod ljubimaca. Ukoliko je pojedu može doći do povraćanja, gubitka apetita, prevelikog lučenja pljuvačke i depresije. Kod pasa je malo teže prepoznati simptome, a kod mačaka su uglavnom proširene zenice.

Difembahija

Biljka koja se smatra visokotoksičnom i za kuce i za mace je Difembahija. Jedna od supstanci koje su u njenom sastavu predstavljaju pretnju po ljubimce, dovode do iritacije usne duplje i pojačanog lučenja pljuvačke.

Aloja

Ova biljka je takođe veoma zastupljena u domovima. Iz grupe je kamenjarki i veoma je otrovna za pse i mačke zbog svog glavnog sastojka aloina. Aloja predstavlja opasnu biljku, a simptomi kod životinja su krv u urinu i povraćanje.

Hibiskus

Listovi ove biljke mogu da pruzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su krvarenje organa za varenje, povraćanje i u krajnjem slučaju, kada je teško trovanje u pitanju, mogu uzrokovati smrt.

Sve vrste ljiljana

Mnoge vrste ove biljke mogu biti otrovne za pse i mačke, a reakcije su poprilično ozbiljne za obe životinje. Reakcije kod mačaka na ljiljan mogubiti gubitak apetita, povraćanje, a ako joj se ne ukaže pomoć u kratkom roku može doći do otkazivanja bubrega i smrti. Kod pasa je situacija malo drugačija, pa pojedini psi mogu imati poteškoće prilikom gutanja, upalu usne duplje i prekomerno lučenje pljuvačke.

Najbolje bi bilo da promenite mesto biljke gde životinja neće imati kontakt sa njom. Možete da je podignete na policu ili stalažu, a leti možete da je iznesete na terasu.

Izvor: Lepa&Srećna