Prema starim verovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti financijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljka naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i u Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo (proleće i leto) možete je držati van, ali s početkom jeseni potrebno ju je uneti unutra jer će niske temperature teško preživeti.

biljka koja privlaci novac
LepaiSrecna 

Ova zimzelena biljka može se razmnožavati semenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se orežu i stave u vodu dok ne puste duže korenje. Tada se presade u nove tegle sa dodanom svežom kompostnom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalivanja mora osušiti.

Za vreme vrućih dana biljku slobodno zalivajte često kako joj se listovi ne bi obesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspeti na polusenovitom mestu, dobro je da ima čim više svetlosti, ali nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

biljka koja privlaci novac
LepaiSrecna 

Po nekim istočnjačkim verovanjima jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke - i to uglavnom bujne, zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Upravo se za kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja i da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni iz generacije u generaciju.

Izvor: Zadovoljna