Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno dece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega. Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija deca, za koju i male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se pravilno neguju gladiole: visoko cveće koje krasi najlepša dvorišta u Srbiji (FOTO + VIDEO)

"Pre nekoliko dana posetili smo prijatelje sa ćerkicom starom 16 meseci. Dete ko dete, počelo je da se igra i u jednom trenutku je otkinulo list sobne biljke. Svi smo se smejali jer je mlatila sa njim kao sa zastavom. Međutim naišla je komšinica i šokirana scenom, rekla da pozovemo Hitnu pomoć. U pitanju je bila difenbahija koja kod dece može da izazove ozbiljno trovanje, a od njenog soka čak i odrasla osoba može da zanemi na nekoliko dana", priča Bojana M. (32), kojoj su u Hitnoj pomoći rekli da umije dete, denzifikuje ruke i prati njeno stanje.

Stručnjaci upozoravaju da tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano je gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠE LETNJE CVEĆE ZA DVORIŠTE: zašto ispred svake kuće treba da cvetaju MUŠKATLE (FOTO)

"Deca na prvom mestu ne treba da spavaju tamo gde je cveće, pre svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Pre nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog deteta", kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja "vreba" od na izgled bezazlenih biljaka.

Koje otrovno cveće držimo u kući - pročitajte OVDE!