Paprat nefrolepis, poznata i pod nazivima sobna paprat i čupava ili kovrdžava paprat je vrsta paprati koja se često gaji kao sobna biljka. Napreduje dobro i u prostorijama u domu gde ima malo prirodnog svetla, a više vlage, kao što su na primer kuhinja ili kupatilo. Odgovaraće mu i svako drugo mesto u domu bez direktne sunčeve svetlosti ili senovito, koje nije blizu promaje, plinske vatre ili radijatora, ako mu se obezbedi više vlage.

PROČITAJTE JOŠ: Da li i vi gajite biljku novca: zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću!

NEOBIČNA SOBNA BILJKA: Čupava paprat je savršena za stan bez mnogo svetla (NEFROLEPIS + SAVETI ZA NEGU)
LepaiSrecna 

Paprat nefrolepis voli visoku vlažnost vazduha, čak i do 60 %. Tokom leta treba ga prskati redovno vodom u kojoj nema kreča, a tokom zime kada je u prostoriji gde je suv vazduh. Pri prskanju kapljice vode treba da se rasprše i po donjoj strani listova. Vlaga se povećava i ako se paprat posadi u plastičnu saksiju, a na podmetač stave vlažni kamenčići.

Optimalna temperatura za paprat nefrolepis je leti od 18 do 21 stepeni, a zimi od 14 do 15 stepeni.

Za paprat nefrolepis najbolji izbor je tresetni kompost.

Zemljište za paprat nefrolepis treba uvek da bude vlažno, ali ne natopljeno previše. Leti se zaliva dva do tri puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno, najbolje kišnicom.

Paprat nefrolepis se prihranjuje svake dve nedelje, od aprila do kraja septembra, vodom u koju je dodato tekuće đubrivo za lisnate biljke.

NEOBIČNA SOBNA BILJKA: Čupava paprat je savršena za stan bez mnogo svetla (NEFROLEPIS + SAVETI ZA NEGU)
LepaiSrecna 

PROČITAJTE JOŠ: 10 najlepših zelenih biljaka koje ne cvetaju: sobno bilje sa atraktivnim listovima za prijatan dom (FOTO)

Kraj zime ili rano proleće je pogodan period za razmnožavanje paprati nefrolepis. Razmnožava se deobom bokora matične biljke, koji se vade iz zemlje sa korenom i dele na dva do tri manja, a zatim sade u posebne saksije.

Paprat nefrolepis se može presađivati svake godine u martu ili aprilu. Odgovaraju mu plastične saksije, jer bolje zadržavaju vlagu od zemljanih.

Listovi paprati nefrolepis postaju lomljivi i krhki ako mu nedostaje vlažnost. Da bi izrasli mladi listovi, isecite listove na nekoliko santimetara od zemlje i dobro zalivajte.

Ako se nedovoljno zaliva, prihranjuje, ili ima nedovoljno svetlosti listovi paprati nefrolepis žute i opadaju.

Kada paprat nefrolepis izbaci list koji nije nazubljen, isecite ga da ne bi i ostali listovi postali glatki.

Tekst: Stefan Tanasijević

Izvor: Art Nit