Sobno cveće koje ne zahteva preterano truda uvek je omiljeno, naročito kada lepo izgleda i miriše! Baš takva biljka je tamjanika, cveće koje mnogi vole zbog jednostavnog održavanja.

Tamjanika voli toplotu, mada se može uzgajati i na mestu gde je sveže, pa čak i napolju u dekorativnim visećim saksijama ili žardinjerama. Lišće je raskošno, cvetovi su mali ali biljka cveta u buketićima zbog čega je mnogi smatraju jednom od najlepših, a najlakših za održavanje. U nekim krajevima nazivaju je i "Sveta Petka".

Tamjanika zahteva zemlju koja dobro sprovodi vodu, ako je sadite u saksiji obavezno je da na dnu ima kamenčiće. Ako je gajite u stanu, važno je da bude na svetlu ali ne na direktnom "udaru" Sunčevih zraka tokom baš toplih letnjih dana. Pročitajte koje su još greške koje najčešće pravimo sa sobnim cvećem!

Zalivajte kada primetite da je prvih par centimetara zemlje suvo, ali tokom zime ne morate da preterujete, samo povremeno dolijte vodu. Važno je da ne pustite da se tamjanika se osuši pa često proveravajte zemlju.

Grm može izrasti i do jednog metra visine, a ako pravilno negujete tamjaniku, znajte da je u pitanju višegodišnja biljka pa će biti pravi ukras vašeg doma. Veliki broj ljudi koji je uzgaja kod kuće uspeva da je održi samo godinu dana, ali uz pravilnu negu živeće i duže.

Pripada porodici kojoj i nana, ne treba joj đubrivo dok cveta, ali kada završi cvetanje dodajte joj svake dve nedelje malo dohrane koja sadrži manju količinu fosfora. Povremeno čupkajte listiće kako bi biljka ostala kompaktna, na taj način će se grm lepo razvijati u stranu, a ne samo u visinu. Cvetne grančice odsecite nakon završetka sezone cvetanja. Tamjaniku koja raste baš kako bi trebalo, morate presađivati jednom godišnje u veću saksiju.

tamjanika cvece saveti sobne biljke
YouTube/Rustica 

Možete je i razrezivati i dalje presađivati, i to u jesen, kada bi trebalo da stavite vršne reznice na "oživljavanje". Potom ih presadite sredinom februara i do proleća ćete imati još biljaka kojima možete ukrasiti dom, ili ih nekome pokloniti!

Pročitajte i koja biljka privlači novac kao magnet!

Izvor: Lepa&Srećna