Ništa nije lepše od cveća živih boja bilo da ga gajite na terasi ili u bašti, ali dešava se i da nekim biljkama cvetovi počnu da blede.

Ljubitelji cveća se uvek zabrinu kad primete da su latice sve bleđe, veruju da je biljka obolela i da bi mogli da je izgube.

Međutim, to nije tako retka pojava i javlja se najčešće zbog prejakog sunca. Kako leto odmiče, tako i sunčevi zraci postaju sve jači i razaraju osetljive pigmente boje u samim laticama.

Ovaj proces se naziva fotodegradacija i posebno se primećuje kodhortenzija, koje su osetljive na UV zračenje.

hortenzija 2.jpg
Shutterstock  

Cvetovi, takođe, prirodno blede nakon oprašivanja, budući da je njihova svrha upravo da privuku oprašivače i tako započnu proces reprodukcije. Kad počne formiranje semena, cvetovi izblede.

Razni stresni faktori utiču na boju - promene u količini vode koju biljka dobija, kiselost tla ili prilagođavanje na novo zemljište nakon presađivanja.

Ako primetite da na nekoj biljci počinju da blede cvetovi, za početak je premestite na neko manje sunčano mesto, a zatim povedite računa o redovnom zalivanju. Ako se zemlja prebrzo osuši, dodajte joj malo organskog đubriva.

Precvetale biljke redovno orezujte, jer cvet kojem su latice izbledele je verovatno već došao do faze stvaranja semena, a ona iscrpljuje biljku.

Pročitajte i kako da spasite cveće od kiše.

BONUS VIDEO:

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE Instagram/jedynytakidomek

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.