Koliko god da vam je terasa mala, pravo je bogatstvo ako je iskoristite na pravi način. Ako imate prostora da uredite kutak u kojem možete da popijete kafu, to je idealno.

Međutim, čak i ako ima mesta samo za nekoliko saksija, cveće i mirisne biljke će terasu pretvoriti u oazu prirode.

Ako je terasa na sunčanoj strani, veliki broj biljaka će uživati okupano svetlom. Omiljena je starinska kadifica, koja se lako gaji, a cveta tokom celog leta.

Nije potrebna velika veština da se odgaje iz semena, koje proklija već posle nekoliko dana u vlažnoj, peskovitoj zemlji. Izdanke presadite u mini saksije, a na stalno mesto u žardinjeri mogu da pređu kad puste po dva, tri lista.

Kadifica procveta oko osam nedelja posle setve. Uživaćete ako u ovaj posao uključite i dečicu, jer kadificu mogu da gaje i potpuni početnici.

kadifica-min.jpg
Shutterstock  

Ukoliko ipak kupite već iznikli rasad kadifica, pripremite saksiju ili žardinjeru duboku oko 15 cm i napunite je rastresitom mešavinom zemlje i komposta. Planirajte da će kadifica da se raširi, pa ostavite dovoljno mesta između biljaka. Pospite malo malča preko zemlje, on će čuvati vlagu i sprečavati rast korova.

Nemojte dodavati đubrivo u zemlju dok ne precvetaju prvi cvetovi. U suprotnom, pojačaćete rast lista pa će cvetanje izostati.

Petunije su omiljeno cveće srpskih baštovana, cvetaju od ranog leta pa sve do prvih mrazeva. Slatkasti miris privlači leptire, ali i druge insekte. Za njih je potrebno barem pet do šest sunčanih sati dnevno.

Nisu zahtevne u pogledu kvaliteta zemlje, ali je važno da im obezbedite dobru drenažu. Prihranjivanje počinje sredinom jula, a tečno đubrivo valja dodavati jednom u dve nedelje. Ukoliko gajite sitne petunije koje se jako šire, možete da ih đubrite i jednom nedeljno.

petunija-min.jpg
Shutterstock  

Muškatle vole sunce, ali im prija da budu malo zaštićene od najjačeg podnevnog zračenja. Važno je i da imaju dovoljan protok vazduha, pa koliko god da ih volite, nemojte prepuniti žardinjere sadnicama.

muskatla-min.jpg
Shutterstock  

Najveća greška pri gajenju muškatli je prečesto zalivanje. Neiskusni ljubitelji se zabrinu kad vide žuto lišće i opuštene cvetove, pa dodaju vodu umesto da prorede zalivanje. Dobro je ostaviti da se zemlja čak malo isuši, pa tek onda ponovo zaliti saksije.

Tekst: Lepa&Srećna