Svaki čovek treba da zasadi bar jedno drvo u životu, tako bar kaže drevno verovanje, ali za većinu drveća moramo da čekamo 20 do 30 godina da izrastu do pune veličine.

Ko uređuje dvorište, taj zna - želimo da nam drveće izraste što pre, pa zato predlažemo brzorastuće vrste u kojima možemo da uživamo.

Indijski jorgovan

Indijski jorgovan (Lagerstroemia) raste kao malo listopadno drvo ili kao veliki žbun, maksimalna visina mu je 4m, a širina 2-2,5m. Dobro podnosi orezivanje i voli osunčana mesta. Cveta krupnim cvastima ciklama boje, a u jesen biljka menja polako boje lišća - od zelene, preko žute, narandžaste i crvene.

Lagerstroemia indijski jorgovan.jpg
Shutterstock  

Japanska trešnja

Japanska trešnja (Prunus Serrulata) raste do visine od 4m, krošnja je vrlo bogata i širi se do 2-3 metra. Cveta spektakularno, već u aprilu, pre nego što uopšte izbiju listovi. Cvet je roze boje i prepun latica, izuzetno dekorativan. I u jesen je ova trešnja veoma privlačna, nudi sve nijanse zelene, žute i narandžaste u krošnji. Voli sunčana mesta, može se orezivati.

Japanska tresnja.jpg
Shutterstock  

Crveni javor

Crveni javor (Acer rurum) raste do visine od 10 do 15m, ali može ostati i manji ako se orezuje. Krošnja se razvija u širinu 5-7 metara, kod mlađeg drveta ima piramidalan, a kasnije okrugao oblik. Najatraktivniji je list karakteristične crvene boje, a drvetu odgovara sunčana strana vrta. 

crveni javor.jpg
Shutterstock  

Lalino drvo (tulipanac)

Lalino drvo ili tulipanac (Liriodendron Tulipifera) je dobilo ovo ime zato što list oblikom podseća na stilizovani crtež lale. Raste do visine od 10 do 15m i širine oko 3m, a boja lista se izuzetno dekorativno menja u jesen - drvo na sebi ima sve nijanse žute, narandžaste i zelene nijanse u isto vreme. Cvet je krupan, lepog oblika i privlačne žute boje. Voli sunčana mesta i podnosi orezivanje.

liriodendron.jpg
Shutterstock  

Judino drvo

Judino drvo (Cercis Canadensis) raste u visinu do 3m, a u širinu 1,5m i odlikuje ga zanimljiv ljubičasti cvet koji izbija čak i na samoj površini kore i to pre lista. Voli ocedno zemljište, ali je obavezno zalivanje u slučaju suše. Podnosi orezivanje i prija mu sunčano mesto.

judino drvo.jpg
Shutterstock  

Pročitajte i koje puzavice brzo rastu.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.