Ruzmarin je, pre svega, baštenska biljka i ne prija mu život u zatvorenom prostoru. Nebrojeni baštovani su pokušali da ga gaje u sobi, ali kraj je obično tužan - suva, požutela biljka.

Međutim, ako se potpuno posvetite novoj sadnici ruzmarina, možda ćete baš vi uspeti da je održite u životu, ali je važno da izbegnete četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu biljku.

Prvi problem se javlja kad unosite ruzmarin iz bašte u sobu. Ne zaboravite da je on uživao na direktnom i jakom sunčevom svetlu između šest i osam sati. Kad ga premestite u kuću, on postaje gladan sunca - tu obično ima između četiri i šest sati slabog ili indirektnog svetla.

ruzmarin 2.jpg
Shutterstock  

Zato je važno da biljku prvo postepeno pomerate u bašti - na mesto sa više senke i to nekoliko nedelja pre nego što budete želeli da ga unesete u kuću. Promenjeni uslovi će naterati lišće da efikasnije koriste svetlost i ruzmarin će lakše podneti manjak sunca u kući.

Kad ga unesete, stavite ga uz najbolje osvetljen prozor. Ako tu nema barem šest do osam sati svetla, morate nabaviti lampu za biljke.

lampa za biljke.jpg
Shutterstock  

Zalivanje je drugi uobičajen problem - ruzmarin često zalivaju previše, a ponekad i premalo. Važno je da drenaža bude izvanredna, ali nemojte nikad dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši.

Kako ruzmarin ne bi napala buđ, nemojte ga držati u prostorijama sa više vlage, kao što su kuhinja i kupatilo. Idealno bi bilo da obezbedite što jaču cirkulaciju vazduha, mada nikad nećete postići provetravanje kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

ruzmarin 3.jpg
Shutterstock  

Štetočine će teško uništiti biljku ukoliko ona nije već oslabila, ali ako dođe do neke zaraze, upotrebite organske pesticide za sobno bilje. Lepo gajeni ruzmarin biće vam divan pomoćnik u svemu - nezi lica i kose, uređenju kuće koja će vam divno mirisati, kao i u kuhinji gde je ova biljka dragocen začin.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco