Jedna od najlepših puzavica poznata pod imenima "orlovi  nokti", "kozja  krv" ili, botanički, lonicera rado je viđena u mnogim baštama.

Najviše je volimo zbog opojnog slatkastog mirisa koji podseća na jasmin, ali očaravaju i njeni nežni cvetovi u ružičastoj, purpurnoj ili krem boji. Lonicera je bujnog rasta i treba joj dati odgovarajuću potporu. Lepo će napredovati ako se osloni na neki zid, pergolu ili čak staro drvo koje ste okresali na željenu visinu. 

Staro verovanje kaže da ova biljka ima i magijske moći. Njene nežne ali vrlo čvrste grančice simbolizuju moć privlačenja pa se smatra da učvršćuje brak i jača ljubavnu strast među supružnicima. Ako dama želi da bude još lepša svom dragom, treba da protrlja mirisni cvet "orlovih noktiju" kroz kosu. Pri tom, neka misli na njega sa ljubavlju i nežnošću.

Po predanju, "orlovi nokti" su se često sadili uz samu kapiju ili ogradu. Ova uporna i otporna puzavica koja ostaje često zelena i tokom cele zime, smatra se, privlači sreću u kuću.

Nega lonicere je vrlo laka. Treba je redovno orezivati da biste joj podstakli rast i cvetanje. Ako želite da je razmnožite, najbolje je da uzmete srednje razvijen pelcer i odsečete tako da ostanu dva lista - jedan naspram drugog - na grančici.

Pripremite rastresitu zemlju sa dosta peska i zasadite pelcer, pa zalite umereno i pokrijte providnom plastičnom kesom, tako da ostane dosta slobodnog prostora iznad pelcera.

Stavite saksiju u toplu prostoriju i pratite - kad se pojave novi listići, biljka je spremna za presađivanje.

Izvor: Lepa&Srećna