Vatrena, spektakularna bogumila ili - kako je takođe poznata - bugenvileja, očaravajući je ukras pred svakim domom. Ova divna biljka je tipična za mediteranske predele, ali je i u našim krajevima možete gajiti pod uslovom da joj obezbedite odgovarajuće uslove.

Naime, bogumila ne podnosi niske temperature, pa je sa prvim danima hladnijim od 10 stepeni treba uneti na toplije mesto. Zato je idealno da je posadite u saksiji a od njene veličine zavisiće i koliko će biljka da naraste. Odrasla i zasađena u zemlji, bugenvileja može da naraste i do 25 metara. U saksiji može da ostane i minijaturna. 

Da biste razmnožili bogumilu, treba da odsečete pelcere sa zdrave, odrasle biljke i to dužine između 10 i 15 centimetara. Odstranite donje listiće i grančice stavite sve do ogoljenog dela u vrlo rastresit supstrat, najbolje mešavinu peska i vrlo malo humusa. Idealno je ako prethodno umočite pelcere u praškasti hormon rasta. 

Saksiju sa pelcerima obavezno čuvajte  na toplom mestu, sa mnogo svetla ali ne i na direktnom suncu. Redovno ih zalivajte i vlažite vazduh u toj prostoriji. Bićete sigurni da se pelcer "primio" i biljka dobro ukorenila kad vidite da je počelo da izbija mlado lišće.

Za presađivanje treba sačekati da prođe još nekoliko meseci. Budući da je najbolje uzimati pelcer u ranu jesen, idealno je da nove bogumile presadite na proleće. Ako imate sreće da živite u toploj, mediteranskoj klimi, a planirate da je postavite uz ulaz u kuću, računajte da je treba odmaći od zida oko pola metra. Takođe, obezbedite joj podršku za penjanje.

I u saksiji je dobro da ona ima oslonac, pa možete da postavite neku vrstu "merdevina" već prilikom sadnje. 

Uz dobrodošlicu, bugenvileja simbolizuje i strast, a u njenim prelepim bojama uživaćete od aprila do oktobra.

  Izvor: Lepa&Srećna