Nećete verovati koliko lako možete da se rešite štetočina sa biljke, uz ovaj sastojak koji svi imamo u kući rešićete se upotrebe pesticida.

Soda bikarbona je ta zvezda, a možete je isprobati još danas.

Imaćete bujniji plod

Uz sodu bikarbonu ćete imati bujniji cvet i lepši plod, a sve što treba da uradite jeste da zalijete cveće ovom supstancom. Hortezije i petunije će duže trajati ukoliko ih budete negovali sa njom.

Ubija štetočine

Kako biste sprečili da štetočine "ubiju" vašu biljku, najbolje bi bilo da napravite organski sprej od sode koja će ubiti sve bubice i štetočine. Sve što treba da uradite jeste da razmutite kašiku sode, malo maslinovog ulja (1/3 šoljice) i celu šolju vode. Dobro je izmešajte, sipajte u bočicu i prskajte biljke.

Ukoliko biljka boluje od gljivica, ne bi bilo loše da ih prskate istom smesom. Ako ruže pate od bubica možete istu, gore navedenu, smesu upotrebiti i za njih.

Soda protiv puževa

Ukoliko su vašu baštu napali ovi mekušci ne bi bilo loše da pospete sodu bikarbonu na mesta na kojima se keću ili po njima. Nemojte koristiti hemikalije, jer ih možete ubiti a to nije poenta, već se na prirodan način rešite njih.

Paradajz ukusan i sočan

Ukoliko želite da vaš paradajiz bude bez štetočina, a uz to da ga ne prskate hemikalijama, evo rešenja. Poprskajte po zemlji oko biljke sodu i pustite da deluje. Ona će učiniti da paradajz ima sočan ukus i da daje plodove što duže.

Rastvor od sode za podmlađivanje biljaka

Ovaj rastvor je savršeno sredstvo u borbi za opstanak biljke. Sve što je potrebno da uradite jeste da napravite rastvor od jedne kašike sode, kašike soli i pet litara vode. Sa ovim rastvorom zalivajte cveće, žbunove, ruže, živu ogradu i slično. On će doprineti dužem veku vaših biljaka, bujnosti i bržem rastu.

Soda u borbi protiv korova

Već smo vam napomenuli da je idealna za biljke, a još je bolja za korov, evo kako se koristi. Dobro zalijte korov, tako da se voda nalazi po stabljici i listovima, a zatim pospite sodu na ista mesta. Na taj način ćete spržiti biljku u korenu.

Izvor: Lepa&Srećna