Ciklama je omiljena sobna biljka koja svojim cvetovima ulepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka.

Ciklami je potrebna svetlost, ali ne i jako sunce. Za nju je najbolje mesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili severnoj strani. Ako ciklamu stavite na zasenčeno mesto, listovi će brzo požuteti, a cvetne drške će se izdužiti i postati savitljive. Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni.

Ciklama
LepaiSrecna 

Zemlja u saksiji za ciklamu mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. Dok ciklama raste i cveta, zaliva se dva puta nedeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje na hladnom mestu, dovoljno je zalivanje jednom nedeljno.

Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi gomolj i nadzemni deo. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se "obesiti" , a cvetovi uvenuti.

Ciklama
LepaiSrecna 

Ciklama voli vlažan vazduh. Teže se gaji u stanovima sa centralnim grejanjem, zbog niske relativne vlažnosti. U doba rasta i cvetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namenjeno cvetnim vrstama, jednom do dva puta nedeljno.

Ciklama se razmnožava iz semena ili deljenjem gomolja starijih biljaka. Presađuju se mlade ciklame koje su odgajene iz semena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka u male saksije, jer ciklama više cveta u malim saksijama. Starije biljke se presađuju kada njihovo korenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvetovi uvenu, a novi listovi se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine.

Ciklami prija što rastresitije i lako zemljište, sastavljeno od šumskog zemljišta i treseta. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti zemlje.

Prašinu sa listova ciklame treba redovno uklanjati mekom, suvom četkicom. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće. Uvenule cvetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti.

Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje zaliva i ne prihranjuje. Kada je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina i da bude zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Izvor: Artnit