Biljka koja je jednostavna za gajenje, a veoma korisna, jer svojim mirisom rasteruje komarce jeste čuvena tamjanika. Nazivaju je još i Sveta Petka i hilandarski bosiljak.

Uspeva na toplom i osunčanom prostoru i može da se gaji u saksiji ili da se posadi u zemlju.Može da uspe čak i u stanu, samo je važno da joj nađete mesto pored prozora gde će imati dovoljno svetlosti. Ako odlučite da gajite tamjaniku kao sobnu biljku, trudite se da je zalivate dovoljno i da je po potrebi premestite u veću saksiju. 

Tamjanika ima prelepe, dekorativne listove, sa beličastim šarama po ivici. Izgledaju reckasto i izrezbareno, pa su vrlo dekorativni. Biljka cveta u letnjem periodu, a cvetići su nežni, bele ili plavkaste boje i grupisani su u cvasti. Višegodišnja je, ali ne podnosi niske temperature, pa je potrebno da je zaštitite preko zime ukoliko ste je posadili napolju.

tamjanika uspeva u hladovini-min.jpg
Shutterstock  Tamjanika

Izuzetno je atraktivna i veoma dobro se uklapa uz bilo koju vrstu cveća. Grm može da raste čak i do jednog metra, te je potrebno da ga orezujete ako želite bude niži i da se više raste u širinu.

Ova biljka se jednostavno razmnožava - reznicama koje se uzimaju tokom proleća ili leta. Potrebno im je oko 2 nedelje da se ukorene u zemlju, a sada, kada su temperature napolju oko 20 stepeni, pravo je vreme da posadite ili razmnožite tamjaniku na terasi ili u dvorištu. Uživaćete u njenom opojnom mirisu koji umiruje i stvara prijatnu atmosferu.

Pogledajte i kako se sadi bosiljak na terasi.

BONUS VIDEO:

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.