Iako je zima odavno počela, hladni dani i mrazevi su tek sada stigli. Bilo da su vaše biljke pretežno napolju ili u kući, u ovom periodu im je potrebna posebna pažnja.

Biljke koje su napolju

Niske temperature imaju štetan uticaj na biljke jer dolazi do formiranja leda u njima, što sprečava da voda cirkuliše i da se izbacuju štetne materije. Kako biste ovo sprečili, prekrijte biljke u periodu mrazeva. Mnogi baštovani preporučuju da za to koristite jutano platno, jer će istovremeno zaštititi biljke i sprečiti nakupljanje vlage tokom toplijih zimskih dana.

Takođe, da biste ih sačuvali od velike hladnoće, oko njihovog korenja možete posuti malč, koji će regulisati temperaturu zemljišta. Preporučljivo je da sloj bude debeo oko 5 cm. Možete ga pronaći u manjim ili većim pakovanjima, kao i u različitim bojama, pa će istovremeno i ulepšati izgled vaše terase ili bašte. Slomljene grane nisu prizor koji želite da zateknete u svom dvorištu. Da biste to izbegli, redovno proveravajte količinu snega na granama i po potrebi ga pažljivo stresite. Tako ćete biljke osloboditi bespotrebnog tereta.

Sobne biljke

Neke sobne biljke su jednostavne za održavanje, dok druge zahtevaju specifične uslove. Ako ste odlučili da zbog hladnoće određene biljke smestite unutra, potrudite se da temperatura u prostoriji ne varira previše.  Biljke zalivajte samo ako je tlo suvo centimetar ili dva ispod površine, odnosno ako vam se zemlja "ne lepi" za prste kada je pipnete. Za zalivanje koristite vodu koja je bar neko vreme odstajala na sobnoj temperaturi.

Kako zaštititi biljke od mraza i hladnoće
Youtube/Printscreen/Orchid Nerd Brisanje lista biljke

Podižite roletne što ranije ujutru, da bi biljke duže bile osunčane i tako spremne dočekale proleće. Obavezno ih redovno brišite vlažnom krpom ili tuširajte u kadi, jer prašina koja je na listu sprečava da sunčevi zraci, koji su zimi slabiji, prodru do biljke. Potrudite se da vazduh u stanu ne bude previše suv, jer one uživaju u vlažnosti od oko 50 procenata. Pomerajte saksije ka izvoru svetlosti kako bi biljke lakše podnele ovaj period kratkih dana.

BONUS VIDEO:

Kako da pravilno očistite sobne biljke od prašine TikTok/indoorfriends

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.