Uređenje dvorišta je za mnoge pravi izazov. U svojoj oazi mira možete da uživate i kada su temperature tropske zato je važno da ispred doma, kao i u njemu, sve podesite po svom ukusu.

Brojna su verovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekta na zdravlje, ali i narodnih verovanja, treba izbeći.

Stari Sloveni su za pojedine biljke smatrali da nije dobro imati ih u svom domu ili dvorištu.

 Iako donosi lepu hladovinu leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima,  tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju. 

Prema rečima Petra Ivaniš, inženjera pejzažne arhitekture i hortikulutre, važno je da se orah ne sadi blizu kuće. 

"Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov koren ide i do - pet metara u dubinu", tvrdi on.

Pored toga, naši preci orah su smatrali depresivnim drvetom koje donosi lošu sreću, i verovalo se da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim.

Ako planirate preuređenje bašte, prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvetnice, a za ovih šest stabala se veruje da štite kuću:

  • Hrast
  • Lipa
  • Vrba
  • Glog
  • Dren
  • Jabuka

 Izvor: Lepa&Srećna

OGROMNO DVORIŠTE SA FONTANOM, KUĆICA ZA PSE: Tamara Đurić pokazala dom gde je ODRASLA, sve u ETNO STILU Instagram