Ponovo su boje u punom jeku – i tako će biti sve do prvih mrazeva. Zahvaljujući dugom cvetanju, velikom asortimanu boja i različitim oblicima i veličinama cvetova, kao i raznim mogućnostima kombinovanja, dalije su veoma omiljene cvetnice. Za vesele letnje leje preporučuju se sorte toplih tonova, žutih, crvenih i narandžastih cvetova. Mogu se kombinovati sa sezonskim cvećem i perenama istih ili sličnih boja. Atraktivno izgleda kompozicija u kojoj se na ponekom mestu pojavljuju beli, plavi i ljubičasti cvetovi. Šta mislite, kako bi izgledao miks od narandžastih i žutih dalija, belog floksa (Phlox), plavog žavornjaka i ljubičaste verbene (Verbena bonariensis)!

Ko voli još šareniju kombinaciju, ovom aranžmanu može da doda i nešto u roze boji, na primer jednogodišnji kosmos (Cosmos). Na taj način dobiće leju u seoskom stilu. Raskošne dvobojne sorte sada su u modi. Postoje cvetovi sa štraftama, zatim ima onih gde latice izgledaju kao da su isprskane, kao kod sorti „Biedermannsdorf “ i „Nonette”. One će sigurno biti prave zvezde leje u kasno leto. Otmeno izgledaju zlatnožute ivice na crvenim laticama sorte „Maxime”. Vodite računa da pratioci dalija mogu da budu samo neupadljive biljke, kako bi njihova lepota bila upečatljiva.PageBreak

U periodu cvetanja oko dalija nema mnogo angažovanja. Bitno je da su posadjene na sunčanom staništu, ali im ne prija direktno sunce tokom dana, jer su im listovi sočni i nežni kao latice cvetova, te ih jaka podnevna žega može oštetiti i spaliti. Zalivajte ih u ranim jutarnjim časovima, ali izbegavajte kvašenje listova i cvetova. Pored toga, vole zemljište bogato hranljivim materijama. Zreo kompost ili organsko djubrivo pobrinuae se za obrazovanje mnoštva pupoljaka. Mineralna djubriva bogata azotom pospešiće obrazovanje lisne mase.

Kada krenu s naglim razvojem, zakinite im vrhove bez cvetnih pupoljaka kako bi se razgranale i formirale što gušći sklop. Takodje uklonite precvetale cvetove i polomljene i ošteaene delove. Njihovo stablo je veoma krto, tako da posle kiše ili jakog vetra treba da prekontrolišete bokore i uklonite sve oštećeno. Dalije će vam cvetati više godina ako ih tokom zime skladištite. Posle prvih mrazeva gomolje treba pažljivo izvaditi iz zemlje. Stabljike skratite na dužinu 3-5cm, i pripremljene gomolje ostavite na promaji da se prosuše. U gajbicu sa peskom položite gomolje, a zatim ih stavite na tamno i hladno mesto, gde će čekati svoj veliki nastup sledeaeg proleća.