Ako želite da hortenziije u vašoj bašti budu bogate i raskošne, neophodno je da im obezbedite dovoljno vode, pravilnu prehranu i da ih redovno orezujete. Da biste dobili najbolje rezultate, važno je da ih zalivate na pravi način.

Listove i cvetove ne polivajte vodom, naročito tokom dana. Zalivajte hortenzije rano ujutru, i to tako da koren dobro natopite. Spustite crevo odmah uz biljku i ostavite ga 5 do 10 minuta sa mlazom srednje jačine. Sorte sa većim cvetovima imaju veću potrebu za vodom, pa se preporučuje da oko hortenzija stavite i sloj malča. Zemlja oko biljke može da bude pomešana sa peskom, kako bi duže držala vlagu. Hortenzije najviše vole mesta koja nisu izložena suncu tokom celog dana, jer ono može da uništi cvetove ili uspori njihov razvoj.

Hortenzije u saksijama

Hortenzije u saksijama su komplikovanije za negovanje i potrebno je da ih zalivate češće nego one u zemlji. Pošto rastu na manjem prostoru, visina koju dostižu je oko 40 centimetara.

Na saksiji obavezno probušite rupu, kako biste im obezbedili dobru drenažu. Trudite se da ne spuštate saksije na topao beton ili pločice, već obezbedite podlogu od drveta ili nekog drugog prirodnog materijala, jer toplota može negativo da utiče na razvoj biljke.

hortenzija 3-min.jpg
Shutterstock  Hortenzije u saksiji

Prirodno đubrivo za hortenzije

Da biste napravili prirodno đubrivo, potreban vam je samo talog od kafe. Pomešajte ga sa gornjim slojem zemljišta u blizini korena da biste osigurali biljci dovoljno kiseonika. Talog kafe će podstaći hortenziju da procveta, kao i da zadrži cvetove duže, a iskusni baštovani ističu i da će boja biti intenzivnija uz pomoć ovog trika.

Pogledajte i kako da promenite boju cvetova hortenzije.

BONUS VIDEO:

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE Instagram/jedynytakidomek

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.