Astrološki aspekti koji dominiraju do kraja novembra i početkom decembra 2020. godine uključuju mladi Mesec, kao i povratak Marsa u retrogradni hod. Takođe, Merkur ulazi u Škorpiona i oslobađa se negativnog uticaja Saturna, tako da će komunikacija dobro teći. Biće manje nesporazuma, neizrečenog i zastoja u komunikaciji. Sad opet slobodno možemo izražavati svoje mišljenje, bez zastoja zadrške i laži. Teme o kojima pričamo su duboke, prodiru, onako škorpionski, u srž stvari.

Ovo je doba godine kada zaista možemo doći do najdubljih delova sebe i pričati o onome o čemu se ranije nismo usudili, nema više tabu tema. Ono o čemu Merkur u Škorpionu najviše voli pričati i promišljati su teme života i smrti, smisla postojanja, kao i seksualnosti. Pravo je vreme za započinjanje psihoanalize (ne mislim samo na klasičnu, već na sve metode službene i alternativne psihologije kojih danas ima na pretek). A, ukoliko nekoga zanima ezoterija i mistična strana postojanja, nema boljeg perioda od ovog.

Pri ulasku Merkura u znak Škorpiona, dočekaće ga opozicija s Uranom, koja će trajati desetak dana do 20. novembra, što znači da imamo genijalne zamisli i ideje, ali smo ispred svog vremena, tako da bi za takvu ideju trebalo pričekati kraj novembra. Ova opozicija takođe nosi i tanke živce i nervozu, naelektrisanost, što se može u spoljnom svetu odraziti na kratke spojeve struje, iznenadne kvarove, pa ko ima neispravne instalacije neka pripazi. Ali ovu opoziciju znatno će ublažiti srećniaspekti Sunca sa Plutonom, Jupiterom i Saturnom koji daju jak autoritet, čvrstoću, postojanost, stabilnost. Naši nadređeni više neće praviti probleme i neće imati nerealne zahteve.

U daljem kretanju kroz znak Škorpiona, Merkur neće praviti  više nikakve loše aspekte, već naprotiv očekuje nas srećni aspekt sekstil Merkura sa Plutonom, Jupiterom i Saturnom, od 23. novembra do početka decembra. Ovo će značiti potpuno smirenje uma i misli, naš govor postaje snažan i uticajan i možemo s lakoćom predstaviti svoje stavove tako da nas konačno razumeju. Ovo znači dobre poslovne ugovore i dogovore, razvoj posla u pozitivnom smeru, a takođe i izvrsne pisane projekte.

Kretanje Venere u danima novembra nije najsrećnije. Nakon opozicije s Marsom gde je moglo doći do neslaganja i različitih htenja i očekivanja u partnerskim, ali i drugim međuljudskim odnosima, nepopustljivosti i samo vlastitom viđenju stvari, Venera ulazi u napeti aspekt s Jupiterom, Plutonom i Saturnom koji će trajati do ulaska Venere u znak Škorpiona 21. novembra. A nakon ulaska u znak svog izgona, Veneru će odmah dočekati opozicija s Uranom koja će trajati do početka decembra.

Sve ovo znači da na ljubavnom polju nema srećnih vesti, ukoliko se radi o nestabilnom odnosu i odnosu koji je pred prekidom ili pucanjem. Puno je ovde praznih obećanja i neostvarenih želja. Ovo bi moglo značiti definitivan kraj takvog klimavog odnosa, a bilo bi pametno i prekinuti ga, jer ako ne ide, pod ovakvim aspektima neće niti krenuti nabolje.

Veneru će na ulasku u znak Škorpije dočekati opozicija s Uranom što znači nagli kraj i prekid!

Ovde se Venera mora suočiti sa činjenicom da, ako je druga strana ne voli, neće je ni zavoleti, ako ju je partner ostavio neće se vratiti, ako se neki odnos nije pretvorio u ljubavni, onda nikad neće, ako partner ne želi ozbiljnu vezu ili brak, on to stvarno ne želi. Pošto je Pluton u igri, ovo se odnosi na fatalne, opsesivne ljubavi i odnose, ljubavne drame, suze i plač. Nakon ovog suočavanja, Veneru će na ulasku u Škorpion dočekati opozicija s Uranom što znači nagli kraj i prekid. Ali kad se čovek odmakne i sagleda veću sliku, stvari koje nisu išle bolje da se prekinu, nego da agonija potraje. Jer trajala je već dugo, možda i predugo.

Suočavanje da je nekim stvarima došao kraj pojačaće i energija tamnog Meseca u Škorpionu, u noći između 14. i 15. novembra. Noć tamnog Meseca je prilika da fizički i energetski prekinemo sa svim vezama koje nisu dobre za nas i koje nam donose više tuge i nesreće u životu nego lepih osećaja. Jer ne moramo biti ovde da bismo patili, može nam biti lepo i radosno u životu, ali da bismo to postigli moramo naći snage, suočiti se s bolom i iz života izbaciti stvari koje nisu za nas. Bol će proći, a nove prilike čekaju iza ugla, samo im treba napraviti mesta i dati priliku.

Kod stabilnih veza neće doći do ovakvih lomova, možda će izbiti koji problem na površinu, pokoja svađa će se razrešiti. Kaže se da nakon lošegaspekta Venere sa Saturnom veze koje treba da opstanu postaju još čvršće i stabilnije. A to će se pogotovo dogoditi i krenuće period srećnih veza početkom decembra, kad Venera u Škorpionu, nakon što duboko razmisli o svemu, napravi srećan aspekt sa romantičnim Neptunom i s Plutonom, Jupiterom i Saturnom. Ali o tome ćemo pričati u srećnom Venerinom decembru.

Nakon nekoliko meseci retrogradnog kretanja, Mars napokon 15. novembra kreće direktno, tako da ćemo osetiti novi talas i nalet energije, entuzijazam i nove početke. Sve ono što je stajalo, napokon će se pokrenuti, a prepreke prevazići, stvari će se početi dešavati. Barem do sredine decembra, kada ponovo ulazimo u kvadrat Marsa, sa Plutonom, Jupiterom i Saturnom koji će potrajati još koji mesec, do kraja februara, što se čini da je i lagani kraj ovog vanrednog stanja u kojem se svet našao 2020. godine.

Tekst: Irena Dumančić Baranja

Izvor: Astroportal