Tradicionalna kineska medicina predstavlja specifičan način lečenja koji se primenjuje više od 5.000 godina, piše Lepa & Srećna.
U novije vreme taj vid lečenja prihvaćen je širom sveta i zadobija poverenje miliona ljudi. On se zasniva na životnoj energiji, za razliku od zapadne medicine za koju je karakterističan materijalistički pristup ljudskom telu, s akcentom na lečenju fizičkih i fizioloških poremećaja.
Pravilan režim ishrane (onaj koji obezbeđuje zdravlje) čini jednu od pet praksi kineske tradicionalne medicine, pored akupunkture, lečenja biljem, masaže i energetskih vežbi (či kung i taj či).
Kako da mršavite bez gubitka energije
Stručnjak i praktičar tradicionalne kineske medicine, Francuskinja Paskal Perli kaže da mršaviti ne znači ostati bez energije.
Naprotiv, ona nam je i te kako potrebna ako želimo da smršamo zdravo. U idealnoj porciji koju preporučuje kineski režim ishrane, ima žitarica koje daju energiju, proteina koji takođe nadoknađuju gubitak energije i hrane krv, snabdevajući je sastojcima neophodnim za normalan rad organa, kao i povrća koje čisti organizam i sprečava gojaznost.
Za mršavljenje i detoksikaciju posebno se preporučuje povrće gorkastog ukusa kakvi su endivija, rukola, špargla, maslačak, artičoka, celer. Ovo povrće je poznato po blagotvornom dejstvu na zdravlje zato što ima antibakterijska svojstva, a deluje i protiv gljivica, virusa i parazita. Takođe, sprečava nagomilavanje toksina u organizmu, pospešuje varenje, čisti krv, poboljšava izgled kože i ublažava mučninu.
Za užinu se može uzeti voće, a dozvolite sebi i da se zasladite, ali na „gorak način“, kockicom ili dve crne čokolade, poručuje Perli.
Doručak, car svih obroka
Da bismo lepo započeli dan, ona savetuje da čim ustanemo, popijemo čašu tople vode, s nekoliko kapi limuna, što je odličan metod čišćenja creva. Posle toga sebi treba priuštiti bogat obrok, prema onoj poznatoj poslovici „Jedite ujutru kao kralj, u podne kao princ, a uveče kao siromah“.
Iako Kinezi tradicionalno doručkuju pirinčanu supu, lako je možete zameniti drugim kuvanim žitaricama. Ali, pažnja! Bez industrijskog muslija, punog šećera!
Paskal Perli umesto toga predlaže dve kriške integralnog hleba s malo putera i džema ili toplu ovsenu kašu skuvanu u biljnom mleku (od soje ili badema), uz šolju čaja. Oranž-đus treba ujutru izbegavati zato što sadrži previše kiseline.
Glavna ideja u ovom režimu, kako naglašava Perli, jeste da ne treba trošiti previše energije na varenje. Ono što šerpa ne skuva, to mora da učini tvoje telo, smatraju Kinezi.
Takođe, prema njihovoj kulturi ishrane, treba izbegavati čak i sveže povrće zato što zahteva energiju bubrega i slezine da bi ga organizam asimilovao. Isto tako, zimi ne treba jesti tipično letnje povrće (paradajz, krastavac) zato što je „napravljeno“ da nam rashladi organizam. Prednost svakako treba dati zimskom, termički obrađenom povrću (praziluk, šargarepa, šampinjoni).
Za kraj, ono što je takođe važno, jeste da postanemo svesni onoga što unosimo u organizam, da razmišljamo šta hrana koju jedemo čini za naše zdravlje i da izbegavamo preterivanja u bilo kom smislu.
Bez kolača i mleka
Praktičar kineske medicine Paskal Perli ističe da, ako se hranimo kao Kinezi koji poštuju svoju tradicionalnu kulturu ishrane, nikada se nećemo ugojiti.
Evo osnovnih principa tog načina ishrane:
- Preskočite desert, dakle, bez kolača i bilo kakvog šećera na kraju obroka.
- Ne pijte mleko i ne jedite mlečne proizvode, čak ni sir. Mleko pomaže deci do sedme godine da rastu, posle toga nas goji.
- Ne jedite hleb: Kinezi ga zamenjuju pirinčem.
- Izbegavajte presnu hranu (pre svega, sveže povrće) zato što je teška za varenje
- Držite se podalje od mesnih prerađevina prepunih loših masti.
Šta sadrži idealan obrok
Jedan uravnotežen obrok, prema tradicionalnom kineskom režimu, treba da sadrži:
Žitarice, kao što je pirinač ili kvinoja (pseudocerealija), krompir ili testeninu (kuvanu al dente, bez industrijskih sosova), do trećine ukupnog obroka.
Maksimalno 100 g proteina životinjskog porekla: meso ili riba (na roštilju ili bareni), jaja, tofu (sir od soje), uz mogući dodatak mahunarki (grašak, sočivo, pasulj).
Ostatak čini povrće, poželjno je da bude obareno.
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka