Mezoterapija kao ogranak zvanične medicine koristi registrovane lekove na alternativni način.

Ovu naučnu metodu prvi je počeo da primenjuje dr Mišel Pistor 1952. godine, a 1987. Francuska akademija medicinskih nauka uvrstila ju je u tradicionalnu medicinu. Primenjuje se u neurologiji, traumatologiji, ginekologiji i dermatologiji, a u skorije vreme i u estetskoj medicini. 

Međutim, postoje podaci o tome da se ovaj način lečenja primenjivao mnogo ranije, četrdesetih i pedesetih godina 20. veka u tadašnjem SSSR-u. Mezoterapija se danas smatra jednom od najbezbednijih i najefikasnijih alternativnih metoda lečenja – u 13 zemalja sveta, među kojima su Francuska, Švajcarska, Velika Britanija, Nemačka i SAD.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO TRLJATE KAŽIPRST SAMO 1 MINUT: probajte čudesnu japansku metodu protiv bolova

Bezbolna metoda

Mezoterapija kao bezbolna metoda radi se lokalnom aplikacijom tzv. insulinskim iglama od 14 mm. Tretiranje akutnog i hroničnog bola razlikuje se po rastvoru, a pristup je uvek individualan, zavisno od konkretnog problema. 

– U većini stanja terapija se ponavlja svakodnevno, na primer, 3-5 dana u slučaju bola u vratu ili 7-10 dana kod periferne lezije, na primer, facijalisa. Dužina terapije zavisi od problematike svakog pacijenta ponaosob – objašnjava sertifikovani mezoterapeut dr Gorica Đokić, specijalista neurologije, neuropsihofarmakolog i pomoćnik direktora Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević u Beogradu.

Sa ovom metodom lečenja dr Đokoć se prvi put susrela 1994. godine u okviru specijalizacije na VMA. Ona jedino ne sme da se primenjuje kod malignih bolesti hematopoetskog sistema (limfomi, trombocitopenije), teških oboljenja jetre i teške bubrežne insuficijencije.

Bol je subjektivan

Bol je senzacija sačinjena od osećaja neprijatnosti različitog intenziteta, percepcije aktuelnog i potencijalnog „pretećeg oštećenja“ baziranog na prethodnom iskustvu, anksioznosti i neurokognitivnoj obradi. Doživljaj bola je uslovljen brojnim spoljnim i unutrašnjim faktorima, koje dr Đokić šaljivo naziva „od stresa do seksa”. Nociceptivni bol, onaj koji je generisan u receptorima za bol, i neuropatski bol, koji potiče od oštećenja nervnih završetaka, dve su potpuno različite kategorije, s različitim načinom lečenja. Najvažnije što moramo znati o bolu jeste to da je subjektivna kategorija, značajno podređena neurokognitivnoj obradi ili interpretaciji našeg mozga. 

– Moram da naglasim, na osnovu iskustva u radu s pacijentima koji imaju hronične bolove usled degenerativnog oštećenja kuka ili kolena, da mezoterapija ne može zameniti operativni zahvat na tim zglobovima niti predstavlja intraartikularnu aplikaciju preparata hijaluronske kiseline. Ona može smanjiti jačinu bola u trajanju od 2-6 nedelja, u zavisnosti od životnog doba pacijenta i stepena oštećenja. Ljudi ponekad traže iracionalna rešenja za sopstvene probleme, a tu energiju treba upotrebiti za bolje upoznavanje sopstvenih činilaca koji utiču na percepciju bola, zarad njihovog otklanjanja ili pospešivanja – navodi dr Gorica Đokić.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor Lepa & Srećna