Više portala u Srbiji, među kojima je i naš, prenelo je tekst o "doktoru iz Srbije koji je poslužio kao inspiracija za doktora Hausa" iz istoimene serije.

Informacije u tekstu nisu bile tačne i ovom prilikom ih ispravljamo.

U tekstu je bilo navedeno da je "bivši bubnjar Bajage i instruktora" doktor Tomas Pečner bio inspiracija za kreiranje glavnog lika serije "House MD" Gregorija Hausa. "Fake News Tragač" ustanovio je da su obe tvrdnje netačne - niti je Pečner svirao u tom bendu, niti je poslužio kao inspiracija za lik doktora Hausa.

Producent serije Dejvid Šor više puta je rekao da mu je glavna inspiracija bio proslavljeni detektiv iz knjiga Artura Konana Dojla, Šerlok Holms, kao i lekari sa kojima je lično imao iskustva u životu.

Momčilo Bajagić Bajaga, kao i menadžer Gane Pecikoza, precizirali su za taj portal da Pečner nikada nije bio bubnjar Bajage i Instruktora. Svirao je u bendu Potop sa njihovim klavijaturistom Sašom Loknerom, ali nije bio u bendu Bajaga i Instruktori.

U našem tekstu bilo je netačno navedeno i da dr Pečner "svojim metodama bez leka leči pola Holivuda", za šta ne postoji nikakav dokaz niti relevantan izvor na engleskom jeziku koji bi podržao takvu tvrdnju. Izvinjavamo se čitaocima zbog prenošenja netačnih informacija.