Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO NEMA LEKOVA ZA ŠTITASTU ŽLEZDU: koje zamene se mogu koristiti kad tiroidna žlezda uspori rad

Naglo povećan broj građana Srbije koji imaju poremećaj rada tiroide!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Građani Srbije koji imaju poremećaj rada štitaste žlezde u poslednje vreme bezuspešno obilaze apoteke u potrazi za lekovima kojima bi nadoknadili usporen rad najvećeg endokrinog organa u organizmu! Naime, medikamenti iz grupe levotiroksin-natrijum lekova nestali su sa rafova zbog povećane potražnje jer je, kako nezvanično se saznaje, broj pacijenata u poslednje vreme naglo porastao.

Kako su brojni pacijenti posvedočili, glavni problem predstavlja i mikrogramaža ovih lekova. Tačnije, poneki uspeju da nabave lek veće ili manje mikrogramaže od njihove strogo propisane doze, ali su tablete premale da bi se fizički pravilno prelomile na odgovarajuću veličinu.

Prof. dr Zoran Anđelković, endokrinolog, objašnjava da su levotiroksini lekovi koji treba da zamene rad štitaste žlezde kada je njena funkcija u organizmu oslabljena.

- Nedostatak tih lekova veoma je poguban za pacijente jer je neophodno da ih uzimaju da bi se nadoknadio usporen rad štitaste žlezde, ali nema mesta panici jer ima zamena. Postoje tri vrste tih lekova: „eutiroks“, „letroks“ i „tivoral“ i svi su različite gramaže. Problem predstavlja nestašica određene gramaže jednog leka, za koji ne postoji zamena u toj gramaži, pa pacijenti ne mogu da fizički prelome tabletu i uzmu preporučenu dozu - kaže Anđelković.

Povezane vesti

Ovi lekovi koriste se u lečenju stanja u kojima postoji manjak ili nedostatak tiroidnih hormona, poput strume, tumora štitaste žlezde, ali i Hašimoto sindroma. Medicina, nažalost, još uvek nije pronašla način za potpuno izlečenje ovog oboljenja, pa je potrebno da pacijenti sa poremećajem rada štitaste žlezde piju lekove redovno i doživotno. Štitasta ili tiroidna žlezda se nalazi u vratnom predelu i izlučuje hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva.

U Ministarstvu zdravlja objasnili su da je dostupnost lekova „letroks“ i „eutiroks“, koji imaju istu aktivnu supstancu levotiroksin-natrijum, u prethodnom periodu bila ograničena zbog povećanih potreba tržišta i nemogućnosti proizvođača da u kratkom roku obezbede dodatne količine lekova.

Povezane vesti

- Snabdevanje tržišta lekom „eutiroks“ u dozi od 25 mcg, 50 mcg, 75 mcg i 100 mcg je normalizovano.

Normalizacija u snabdevanju tržišta lekom „eutiroks“ u dozi od 125 mcg i 150 mcg, kao i lekom „letroks“, još se očekuje - kažu u Ministarstvu i napominju da je na tržištu prisutan i lek „tivoral“.

Tekst: Jelena Pronić

Izvor: Kurir.rs 

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije