Stanari zgrade u Resavskoj 26 jedna su od malobrojnih stambenih zajednica u Beogradu koja se može pohvaliti da u svom posedu ima pasoš energetske efikasnosti, a koji im je nedavno dodelilo javno preduzeće "Gradsko stambeno".

Kako bi njihova zgrada dobila ovaj pasoš stanari su morali pre sve svega da učine svoju zgradu energetski efikasnom time što su je prvo izolovali stiroporom, a potom promenili prozore u PVC, a sve to u cilju kako bi uštedeli energiju i učinili svoj životni prostor toplijim i zdravijim.

PROČITAJTE JOŠ: 8 pravila kako da brzo i jeftino zagrejete kuću tokom zime: ovi trikovi smanjuju račune za struju

- Prvo smo počeli renoviranje fasade sa spoljne strane, a potom iz dvorišta. Za ovakav poduhvat je bitno uzeti što bolji stiropor za izolaciju, te smo uzeli onaj debljine pet centimetara jer nismo mogli priuštiti još deblji, ali ipak moramo priznati da je u zgradi već sada osetno toplije nego pre - objašnjava za "Blic" Slavica Vasiljević, upravnica zgrade.

Kako navodi, pasoš je samo finale njihovog zajedničkog rada čije rezultate očekuju da vide na izveštajima o potrošnji energije. Iako nisu svi stanari bili za ovaj prilično dug poduhvat, Vasiljevićeva smatra da će posedovanje pasoša dosta pomoći svim stanarima, pre svega finansijki.

- Kada se pokrenula ova ideja nisu je svi dočekali pozitivno, neki su čak i glasali protiv, ali 14 pozitivnih glasova od 21 stana su prevagnuli da otpočnemo stvaranje energetski efikasne zgrade. Pored toga što ćemo živeti u čistijoj i boljoj sredini sigurna sam da će i vrednost naših stanova biti povećana, budući da jako mali broj zgrada ima ovaj pasoš - navodi Vasiljevićeva.

Kako navodi upravnica, njihova zgrada je trenutno u "D" kategoriji po energetskoj efikasnosti, a u budućnosti će nastojati da svoju kategoriju poboljšaju.

PageBreak

Šta je pasoš energetske efikasnosti?

Pasoš energetske efikasnosti ili energetski pasoš predstavlja sertifikat o energetskoj efikasnosti zgrade. On sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava.

Ko mora da ima energetski pasoš?

Ovaj pasoš moraju imati nove zgrade, ali i postojeće, kao i zgrade koje se rekonstruišu, adaptriraju, saniraju, ili samo energetski saniraju. Kako bi postojeće zgrade dobile pasoš neophodno je da se one koriste u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata, dok je za nove zgrade neophodno da budu projektovane i izgrađene u skladu sa propisima kojima se uređuje izgradnja objekata i propisima kojima se uređuju energetska svojstva zgrada.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od "A+" do "G", s tim što "A+" označava energetski najpovoljnije zgrade, dok "G" predstavlja one koje su najnepovoljnije.

Ko izdaje energetske pasoše?

Energetski pasoši će biti izdati od strane serfitikovanih inženjera, a njihov spisak će biti objavljen na sajtu Inženjerske komore Srbije, kao i u stručnim publikacijama.

PROČITAJTE JOŠ: DIHTOVANJE PROZORA I VRATA: pripremite dom za zimu i grejnu sezonu (URADI SAM)

Izvor: Blic