Sastojci: 

Za tri kore:

  • 12 belanca
  • 12 kašika šećera
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 3 kašike mekog brašna

PROČITAJTE JOŠ: EKSTRA BELA TORTA S MALINAMA: bogati beli fil idealan za voćne torte (RECEPT)

Fil I:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 800 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 150 gr mlevenog plazma keksa

Fil II:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 gr kisele pavlake
  • 150 gr mlevenog plazma keksa
  • malo mleka da masa postane maziva (objašnjeno u receptu)
  • 600 gr malina (mogu i smrznute i sveže)

PROČITAJTE JOŠ: TORTA BEZ PEČENJA: šarlota sa višnjama i švapskim sirom (RECEPT)

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati penasto 4 belanca pa dodavati 4 kašike šećera uz mućenje dok se ne dobije jaka i sjajna pena. Zatim dodati 50 gr mlevenih orahe i 1 kašiku brašna i sve zajedno sjediniti varjačom. Istresti u obložen pleh dimenzija 32 x 22cm, ili približnih.

Peći korice po 15 minuta svaku. Umutiti žumanca, puding, kristal šećer i malo hladnog mleka da nema grudvica.  Ostatak mleka staviti da provri pa kada provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom pa ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu. margarin mora biti sobne temperature, omekšao da se lepo i lako umuti. Razbiti mikserom ohladjen puding pa mu dodati umućen margarin i sve umutiti.

Dodati zatim i keks pa opet sve umutiti. Za drugi fil umutiti slatku pavlaku pa dodati kiselu, opet umutiti pa dodati keks. Masa je dosta gusta pa doliti malo mleka ( 100 ml ) i umutiti. Ako je i dalje gusto dodati još malo. Da bude fino mazivo jer se nanosi na maline, ne sme biti gusto, nećete moći razvući. Na koru naneti prvi fil, red malina pa drugi fil, druga kora, prvi fil, maline, drugi fil, treca kora. Premazati celu tortu ostatkom fila, pa dekorisati po želji. Ostaviti preko noći tortu u frižideru pa sutradan poslužiti.

Izvor: Domaći recepti