Majonez je jedan od omiljenih začina u svetu. Štaviše, u Americi je dospeo na prvo mesto po svakodnevnoj upotrebi, prešavši time čak i široko zastupljeni kečap.
“Prosečna osoba koristi mnogo majoneza”, istakao je dijetetičar Keri Gans, autor knjige “Dijeta malih promena”.
Međutim, uprkos ukusu koji on daje jelima, prekomerna upotreba majoneza u ishrani nije korisna za zdravlje – ona može, čak, dovesti do brojnih zdravstvenih problema.
Naime, jedna supena kašika sadrži čak 94 kalorije, 10 grama masti i nimalo proteina, vlakana, vitamina A i C, gvožđa niti kalcijuma.
Zbog toga stručnjaci preporučuju da se u jelovnik uvedu neke zdravije zamene za majonez, a neke od njih možete pronaći u galeriji.
Priredila: Tamara Sorak
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.