Kako se određuje lipidni status i zašto je on važan...
Masti su veoma važna jedinjenja u telu čoveka. Osim pozitivnog, mogu da imaju i negativan uticaj na organizam, zbog čega je potrebno da se ustanovi kakav je naš lipidni status.
Lipidi ili masti su raznovrsna grupa jedinjenja različite strukture, za koja je zajedničko da su nerastvorna u vodi, a rastvorna u organskim rastvaračima. Ulja su smeše lipida tečne na sobnoj temperaturi, dok su masti smeše lipida čvrste na sobnoj temperaturi.
Masti su biološki veoma značajna jedinjenja. Osnovna su komponenta bioloških membrana, osnovni izvor rezervne energije (imaju duplo veći energetski potencijal od šećera!), kao i izvor vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K) i esencijalnih masnih kiselina (linolne, linolenske, arahidonske). Masti štite organizam od mehaničkih povreda i formiraju termoizolacioni sloj, a iz njih nastaju i steroidni hormoni i žučne kiseline, koje imaju značajnu ulogu u varenju hrane.
Zašto je važan lipidni status?
Imajući u vidu način života savremenog čoveka, sa akcentom na nepravilnu ishranu, određivanje lipidnog statusa je nužna potreba svakog pojedinca, koja za cilj ima:
- postavljanje dijagnoze eventualnog poremećaja masti
- utvrđivanje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti
- određivanje terapije
Da bi se lipidni status pravilno odredio, potrebno je voditi računa o sledećem:
- Krv se vadi na tašte (na „prazan stomak”), nakon 12 sati gladovanja, u stabilnom metaboličkom stanju - a to znači uz uobičajenu ishranu i bez znatnije promene telesne težine u toku prethodne dve nedelje.
- Osoba ne sme intenzivno da vežba 24 sata pre vađenja krvi, niti da konzumira alkohol.
- Lipidni status je poželjno odrediti najmanje dva puta u periodu od dva meseca, zbog velike analitičke i biološke varijacije masnih komponenti.
Za određivanje lipidnog statusa, osnovni laboratorijski parametri su: ukupni holesterol (CHOL), HDL-holesterol (HDL-C), LDL-holesterol (LDL-C), trigliceridi (Trig), kao i njihov odnos u vidu faktora rizika (FR) i indeksa ateroskleroze (IA).
Na sledećoj strani pročitajte više o tome koje su moguće posledice viška masti.