Informacija o bolu stiže aktivacijom mreže nervnih završetaka, finih „niti“ koje ga prenose iz tela, a uzroci su različiti: od vidljivih povreda (udaraca, posekotina, hirurških intervencija) do složenih procesa u organizmu koji bole (zapaljenja, nedovoljnog dotoka krvi u tkivo, nagomilavanja štetnih produkata).

Po rečima našeg sagovornika, as. dr Gorana Vukomanovića, bol ne smemo ignorisati. Važno je uvek utvrditi njegov uzrok. Nažalost, uzroci su često nepoznati ili ih ne možemo ukloniti, pa su lekovi protiv bolova - analgetici, veoma važni. I kada možemo da otklonimo uzrok bola, analgetici su važni kako bismo "kupili vreme". Mnoštvo je slučajeva u kojima je antibioticima potrebno barem nekoliko dana da ispolje svoj efekat, a bol se u međuvremenu mora ublažiti ili otkloniti upotrebom analgetika.

Od lekara često čujemo termin „kupiranje bola“. Šta podrazumeva kupiranje, a šta terapija bola?

- Tu nema suštinske razlike. Pod kupiranjem se zapravo podrazumeva ublažavanje bola. Cilj analgezije - terapije bola, je da bol potpuno nestane. Ovo nije uvek moguće i tada se bol kupira, odnosno ublažava. Takvi primeri su česti, kao u slučaju upale sinusa ili zapaljenskog procesa u korenu zuba, kada je bol nepodnošljiv i mora biti ublažen.

Koji su lekovi najefikasniji i koliko je potrebno čekati do njihove primene?

- Ibuprofen i paracetamol su ubedljivo najkorišćeniji analgetici koji se mogu dobiti bez recepta u apotekama. Oba leka su odlični antipiretici (snižavaju povišenu temperaturu), ali ibuprofen ima jednu prednost u odnosu na paracetamol - on ima i antizapaljenski (antiinflamatorni) efekat koji je često veoma važan. Kod otalgije (bola u uhu), koja spada u bolove jakog intenziteta, ibruprofen je „lek prvog izbora“ jer pored smanjenja bola smanjuje i količinu sekreta koji se nakupio u srednjem uhu i izaziva bol. Ovo važi ne samo za odrasle pacijente, već i za decu. Kada se žalimo da smo „izlomljeni“ i imamo jake bolove u mišićima koje prouzrokuju grip i druge teže infekcije disajnih puteva, ibuprofen se pokazao kao superioran lek. Ipak, trebalo bi biti oprezan i kod bolova u trbuhu izbegavati agresivno lečenje bola analgeticima jer oni mogu da „zamaskiraju“ neki ozbiljniji proces, kao što je upala slepog creva. Ipak, većina opasnih uzroka bola neće proći od nekoliko tableta analgetika.

Da li analgetik deluje po isteku roka trajanja?

- Nikada nemojte koristiti lekove kojima je istekao rok trajanja! To je zlatno pravilo kojeg bi se trebalo pridržavati.

Kako razlikujemo i tretiramo akutni i hronični bol?

- To su dve različite kategorije. Akutni bol je potrebno što pre lečiti analgeticima, ali i utvrditi njegov uzrok. On može biti bezazlen - na primer, bol kod uganuća bez većeg oštećenja zgloba ili prolazna glavobolja, pa jedna ili dve tablete analgetika rešavaju problem. Hronični bolovi su uvek povezani sa patološkim procesom u organizmu pa se neizostavno mora stići do dijagnoze, odnosno posetiti lekara. Sveti Avgustin je rekao: „Božanski je ublažiti bol“, pa je sasvim jasno da u većini situacija ne bi trebalo čekati sa upotrebom analgetika - naglašava dr Goran Vukomanović.

Koji je to „standardni“ bol, na koji se pacijenti najčešće žale?

- Najčešća je to glavobolja. Stoga su analgetici i najprodavaniji lekovi. Migrena je najneprijatnija od svih tipova glavobolja. Brojna ispitivanja potvrdila su da je ibuprofen „lek prvog napada“ na glavobolju! Zato je terapija glavobolje ibuprofenom prva preporuka brojnih asocijacija specijalista koji se bave  dijagnostikom i lečenjem glavobolje - ističe dr Vukomanović.

Pripremila: Vesna Stanimirović