Nasledni faktor, hormonske promene, starenje i ponavljano izlaganje suncu tokom života može biti uzrok pojave smeđih mrlja na koži. UV zračenje stimuliše pojavu hiperpigmentiranih područja procesom oksidacije i može dovesti do pojave staračkih pega jer usporava procese u koži. Pojava tamnih mrlja na koži predstavlja čestu pojavu koja se može smatrati bolešću ili samo kozmetičkim nedostatkom. Tamne mrlje na otkrivenim delovima tela kao što su lice i šake zovemo i „sunčanim“ ili „solarnim“ pegama, a kako se one javljaju najčešće posle pedesete godne života poznate su i kao „staračke“ pege. O ovom problemu razgovarali smo sa prim. dr Goranom Isailović, specijalistkinjom dermatovenerologije.‚

Kao i kod svakog lečenja, pri upotrebi sredstava za izbeljivanje postoje i propratne pojave. Zbog toga, pre nego što se odlučite za bilo koju od metoda izbeljivanja kože, trebalo bi dobro sagledati sve moguće posledice, jer one mogu da izazovu smetnje u procesu nastanka novog pigmenta. Takođe, postoji opasnost i od svraba, ljuštenja kože, crvenila i alergijskih reakcija, pa je zato veoma važno prvo se posavetovati sa dermatologom. Svi ovi tretmani utiču na gubljenje prirodne samozaštite kože, pa je morate dodatno zaštititi prilikom svakog izlaganja suncu, čak i zimi.

Postoje dva osnovna tipa pega - jednostavne pege i pege koje su posledica opekotina od sunca. Jednostavne pege (lentigo simplex) su hiperpigmentacije koje na koži nastaju kao genetska predispozicija. Pege koje nastaju kao posledica opekotina od sunca (solarni lentigo) predstavljaju trajno oštećenje kože i nešto su tamnije, nepravilnih ivica.

- U dvadeset i prvom veku suočeni smo sa trendom da osobe sa pedeset i više godina u punom poslovnom i društvenom usponu, žele da što duže očuvaju ne samo poletan duh već i mladalački izgled. Tamne mrlje na koži šaka su indiskretni pokazatelji zrele životne dobi. Ako poželimo da uklonimo taj neželjeni dokaz imamo pred sobom mogućnost izbora većeg broja metoda koje se promovišu na medikal-SPA tržištu: od lasera, mikrodermoabrazije, hemijskih pilinga, preko niza preparata za izbeljivanje kože, do kozmetičke kamuflaže. Na kozmetičkom tržištu postoji čitav niz preparata koji sadrže aktivne supstance sa dejstvom na smanjenje sinteze pigmenta melanina, njegovu brzu razgradnju, ubrzanu eliminaciju ili posvetljivanje. Tu su i aktivne supstance koje deluju antioksidantno, protivupalno i kao zaštita od UVA i UVB zraka. U izboru preparata i aktivnih supstanci vodimo se principima maksimalne efikasnosti uz maksimalnu bezbednost. Ovakav efekat postiže se kombinacijom aktivnih supstanci - objasnila je za Lisu dr Isailović.

Na sledećoj strani pročitajte kako na pege utiču tretmani magarećim mlekomi i kako se ovaj problem rešava kozmetičkom kamuflažom.

PageBreak

Pege nastaju kao posledica proizvodnje veće količine pigmenta melanina na pojedinim mestima, a nisu praćene umnožavanjem pigmentovanih ćelija - melanocita. Izbegavanje i zaštita od sunčeve svetlosti kao i redovno korišćenje krema sa zaštitnim faktorima, može sprečiti ili umanjiti njihovu pojavu.

- Još pre više hiljada godina u cilju izbeljivanja kože na nju su se nanosili ekstrakti biljaka kao što su aloja, sladić, potočarka, medvednica, ljiljan, hajdučka trava, citrusi… Kleopatra se kupala u mleku magarica da bi joj koža bila svetla i podmlađena. Koristile su se i kupke u vinu, na kožu su nanošeni med i pčelinji vosak, kao i maslinovo ulje. Ekstrakti biljaka kao što su potočarka ili medvednica blokiraju stvaranje pigmenta melanina, a hajdučka trava sprečava prenošenje melanina iz ćelija koje stvaraju pigment u ćelije pokožice. Vitamin C blokira stvaranje pigmenta i posvetljava već stvoreni pigment. Vitamin E deluje kao antioksidans i ublažava upalne procese koji dovode do gomilanja pigmenta. Uz preparate za izbeljivanje obavezno se koriste i preparati za zaštitu od sunca.

Kozmetička kamuflaža podrazumeva primenu sredstava koja prekrivaju tamne mrlje, a koja se ne uklanjaju vodom već posebnim preparatom. Takva kozmetička kamuflaža dozvoljava pranje kože šaka bez straha da će se prikrivene mrlje izdajnički pojaviti kada se najmanje nadamo. Na našem tržištu pojavljuju se sve efikasniji preparati za lokalnu primenu koji zadovoljavaju sve potrebne uslove za bezbedno rešavanje problema staračkih (solarnih) pega na šakama - ističe dr Gorana Isailović.

Recepte za male trikove za ublažavanje fleka koje možete pripremiti u vašem domu pročitajte na sledećoj strani.

PageBreak

Maska od limuna i meda. Pomešajte supenu kašiku limunovog soka sa supenom kašikom meda, supenom kašikom mleka u prahu i pola supene kašike bademovog ulja. Nanesite smesu na promene na koži i ostavite je da deluje 10-15 minuta. Isperite mešavinu hladnom vodom i posušite kožu. Ponovite tretman jednom nedeljno.

Pasta od banane i mleka. Izgnječite ¼ oljuštene banane i u nju umešajte ¼ supene kašike meda, dodajte kašiku svežeg mleka i napravite glatku pastu. Nanesite mešavinu na promene na koži i ostavite je dok se ne osuši, oko 20-25 minuta. Uklonite mešavinu mlakom (nikada vrelom) vodom i posušite kožu.

Maska od rena, sirćeta i brašna. Izrendajte dve kašike rena, stavite u teglu i prelijte velikom čašom jabukovog sirćeta. Teglu držite da odstoji 10 dana na toplom mestu. Nakon toga procedite i sok držite u dobro zatvorenoj staklenoj flaši. Svakodnevno napravite masku protiv pega od ovog prirodnog losiona i malo brašna i držite je na koži 15 do 20 minuta, jednom nedeljno. Nakon skidanja maske nanesite hranljivu kremu.

Prirodna maska od crne rotkvice i kiselog mleka. Ocedite sok od crne rotkvice i njime mažite pege nanoseći 5-6 slojeva, sačekavši da se svaki prethodni sloj osuši pre nanošenja drugog. Ako želite da izbelite celo lice, smesu od rotkvice koja je ostala nakon ceđenja pomešajte sa kiselim mlekom da dobijete kašastu smesu. Veću, sterilnu gazu natopite sokom i njome prekrijte lice i dekolte, a preko toga nanesite masku i držite 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite i nanesite hranljivu kremu.

Tekst: Vesna Stanimirović