Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitamin C ubija bacile tuberkuloze otporne na lekove

Iznenađujuće otkriće koje je BBC objavio 22. maja 2013. godine svedoči o izvanrednim moćima ovog vitamina koje su još uvek neistražene. U laboratorijskim uslovima, on ubija klice tuberkuloze koja je - posle side - najsmrtonosnija ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Više od 650 hiljada ljudi širom sveta koji boluju od multirezistentne tuberkuloze, oblika koji je otporan na sve konvencionalne antibiotike, sada može da se nada izlečenju.

Iznenađujuće otkriće koje je BBC objavio 22. maja 2013. godine pokazuje da vitamin C izaziva proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika, slobodnih radikala, koji ubijaju klice ove opasne zaraze.

Vodeći istraživač, doktor Vilijam Džejkobs, profesor mikrobiologije i imunologije na Fakultetu za medicinu “Albert Ajnštajn“ Ješiva Univerziteta, objasnio je da istraživanjima još uvek nije utvrđeno da li ovaj način lečenja deluje na ljude.

"Ove rezultate bi trebalo ozbiljno uzeti u obzir, jer ima puno sojeva tuberkuloze za koje nemamo lekove, a u laboratoriji smo uspeli da ih ubijemo vitamnom C", ističe on i dodaje: “Ono što je najbolje kod ovakvog oblika lečenja je to što je znatno jeftinije i delotvornije kod otpornih vrsta bolesti. U najmanju ruku, ovaj rad ukazuje na novi mehanizam koji možemo da isprobamo u napadu na tuberkulozu".

Vitamin C ili askorbinska kiselina ima mnoge važne uloge u organizmu, uključujući zaštitu ćelija i održavanja istiih zdravim, a dobri prirodni izvori su pomorandža, kivi, limun, brokoli, ribizle i mnogi drugi.

Tuberkuloza je jedna od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti na svetu i njome je zaraženo između dve i tri milijarde ljudi, a svake se godine zarazi novih devet miliona. Posle side, tuberkuloza je najsmrtonosnija zarazna bolest.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije