Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preventivom protiv karcinoma

Kada nas nešto jako boli, trčimo odmah kod lekara. Međutim, ima simptoma na koje se ne obrati pažnja... Vreme je kritičan faktor u lečenju karcinoma.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rak dojke 

Preventiva: Žene starosti od četrdeset i više godina svake bi godine trebalo da odu na pregled mamografom za skrining dojke. Mlađe osobe trebalo bi da odlaze na klinički pregled dojke najmanje svake tri godine. Žene koje su zbog porodične anamneze izložene većem riziku moraju o tome obavestiti lekara, kako bi preglede prilagodio njihovoj rizičnoj grupi.

Simptomi: Grudvica ili izraslina na dojci, ispod pazuha ili blizu ramene kosti, znak je na koji morate brzo reagovati. Obavestite lekara i ako primetite neke druge promene, poput otoka, bola, curenja tečnosti iz bradavice, crvenila, uvlačenja bradavice.

Rak grlića materice

Preventiva: U dvadeset prvoj godini potrebno je uraditi „Papanikolau test”, koji se mora ponavljati svake tri godine. Tridesetogodišnjakinje uz ovaj test moraju da rade i HPV test svakih pet godina do svoje šezdeset pete, ili trogodišnje „Papanikolau” testiranje. 

Simptomi: Obilno vaginalno krvarenje posle seksa ili menopauze, krvarenja u pauzama menstrualnog ciklusa, ili bol tokom seksualnog odnosa.

Rak prostate 

Preventiva: Muškarci starosti od pedeset i više godina moraju uraditi test PSA, poseban test krvi i DRE, digitalni rektalni pregled, dok bi oni sa naslednim faktorom rizika trebalo da proveravaju svoje zdravlje prostate od četrdesete godine.

Simptomi: Problemi sa erekcijom, krv u urinu, slabost u nogama ili stopalima, bolno mokrenje, nekontrolisano pražnjenje bešike.

Rak pluća 

Preventiva: Ukoliko ste aktivni pušač, starosti od pedeset pet do sedamdeset četiri godine, uradite CT snimanje pluća koje će prikazati ima li promena na njima.

Simptomi: Bol u grudima, promukli glas, gubitak telesne težine, otežano disanje, kratak dah i upala pluća.

Rak želuca 

Preventiva: Ne postoji poseban test za otkrivanje raka želuca. Endoskopijom se može utvrditi njegovo stanje i postojanje patoloških promena. 

Simptomi: U ranoj fazi rak ne pokazuje simptome, kasnije dolazi do bolova u stomaku, otežanog gutanja, gubljenja kilograma, povraćanja i osećaja težine u stomaku čak i nakon „malih” obroka.

Rak debelog creva 

Preventiva: Ova vrsta raka je sve invazivnija. Skrining se može obavljati kod pacijenata kod kojih postoji veća opasnost da obole od raka, kao i kod bolesnika iznad pedesete godine života. Najčešće se prvo mora uraditi digorektalni pregled.

Simptomi: Dijareja, zatvor koji traje duže od pet dana, krv u stolici, tamna stolica i nagli gubitak težine.

Priredila: Vesna Stanimirović

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije