Miomisu dobroćudni tumori koji se najčešće razvijaju na unutrašnjem ili spoljašnjem zidu materice, a mogu se formirati i na jajnicima, kao i u mišićnom tkivu.

Najčešći tip mioma na materici jeste lejomiom i sačinjen je od mišićnog tkiva. Postoji i rabdomiom - izuzetno redak miom koji se najčešće javlja u detinjstvu i ako se ne uoči na vreme i isprati, može da postane zloćudni.

Miomi na materici najčešće se javljaju u grupama. Mogu bitni veoma sitni - veličine zrna pirinča, ali mogu narasti i do veličine manje lubenice, tako da ispunjavaju gotovo celu trbušnu duplju.

Najčešće se javljaju između 35. i 50. godine, i to češće kod gojaznih i žena koje nisu rađale. Miomi se najčešće samo prate, a dešava se da se tokom trudnoće uvećaju, a tokom menopauze smanje ili čak potpuno nestanu. Ne zna se tačan uzrok zašto nastaju miomi, ali je poznato da hormon estrogen igra značajnu ulogu.

Miomi najčešće ne daju nikakve simptome, te je važno redovno ići na ginekološki pregled (bar jednom godišnje, ukoliko lekar ne odredi češći pregled). Do simptoma dolazi uglavnom kada su miomi veliki ili su na takvom mestu da ometaju normalan rad drugih organa. Tako se usled pojave mioma može osetiti bol i pritisak u maloj karlici, a oni mogu biti uzrok bolnog i učestalog mokrenja, bolnih intimnih odnosa, ali i zatvora, bolova u krstima, produženih i obilnih, kao i neurednih menstruacija. U nekim slučajevima, miomi mogu biti uzrok steriliteta.

bol u stomaku 0773410661.jpg
Profimedia 

Miomi se, dakle, otkrivaju redovnim ginekološkim pregledom, a dijagnoza se potrvđuje ultrazvučnim pregledom, tokom kojeg se utvrđuje tačna veličina i lokacija mioma, a ponekad se radi i magnetna rezonanca. Miomi koji ne prave nikakve smetnje se i ne leče,već se samo prate, dok se oni koji rastu i izazivaju krvarenja kontrolišu lekovima. U nekim situacijama potrebna je i operacija - hirurško otklanjanje mioma ili čak cele materice, u zavisnosti od veličine, broja i posledica koje nastaju zbog mioma.

Klasična hirurška operacija danas se ređe izvodi, pretežno se lekari odlučumju na laparoskopiju, zbog malog reza i brzog oporavka. Poslednjih godina razvijena je i "Moving shot" tehnika, najmanje invazivan tretman transvaginalnog radiofrekventnog uklanjanja mioma na materici. Ova procedura se sprovodi bez reza, primenom ultrazvučno vođene radiofrekventne ablacije i sama procedura se pokazala pouzdanom, efikasnom, visoko uspešnom, ali pre svega bezbednom i komfornom.

Već neko vreme "Moving shot" procedura uspešno se primenjuje u Italiji i Španiji, a sada je dostupna i u Srbiji, u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu. Vodeći stručnjaci u Firenci su obučili i sertifikovali našeg doktora Đorđa Ilića, koji je preuzeo na sebe dalju edukaciju lekara iz Srbije i primenu ovog tretmana na pacijentkinjama, koje su već nakon 2 sata od intervencije puštene kući.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO

Devojci ispala materica TikTok/fresnonightcrawler

Tekst: Lepa&srećna/B.S.