Košarkašku legendu Žarka Paspalja srce je htelo da izda dva puta, ali mu on nije dao. Ostavio ga je na terenu igravši za Partizan koji je u tom periodu, 1987. godine doživeo vrhunac osvajanjem Evropskog prvenstva, zatim za Olimpijakos, potom i Panatinaikos - ljutog rivala grčkog crveno-belog kluba.

Doživeo je prvi infarkt u 35. godini, dok je bio aktivan sportista. U martu 2001. Paspalj je preživeo ozbiljan srčani udar dok je rekreativno igrao fudbal u Atini i ležao je u bolnici nekoliko nedelja. Drugi srčani udar je preživeo četiri meseca kasnije, u julu 2001. godine.

"Osetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači krene grebanje po, recimo, grudima, neke neprijatne nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog, teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna, ja, svakako, nisam", prisetio se Žarko gostujući na RTS.

Desetak dana posle pojave tih simptoma, dok je bio u Grčkoj, imao je ozbiljnije reakcije. Bili su to klasični znaci srčanog udara. Kaže da je imao sreću da su ga brzo prebacili u bolnicu i da nije odmah znao da je u pitanju srčani udar, ali da je znao da se nešto ozbiljno dešava sa srcem.

zarko paspalj.jpg
Ata Images / Dragoslav Žarković 

"Konstatovali su srčani udar, jednostavno sam proveo nekih, ne mogu više ni da se setim, sedam, osam, deset dana u bolnici", rekao je Paspalj i dodao da su mu ugradili dosta stentova. Šok je usledio, međutim Žarko je smatrao je da će, kad bude izašao iz bolnice, nastaviti normalno svoj život. Iako mu je bilo zabranjeno, on je nastavio da se bavi sportom i posle mesec dana mu se dogodio drugi srčani udar.

"Prihvatanje da se nešto toliko ozbiljno dešava išlo mi je jako teško. Inače, ta karakterna osobina koja se zove tvrdoglavost, koja mi je mnogo pomogla u sportu, u ovom slučaju je bila krajnje kontraproduktivna. Toliko je toga bilo, vrlo je bitno da se dešavalo uvek kada je sport u pitanju i sad malo po malo, svaki put kad se desi srčani udar, srce doživljava i neke šokove i ožiljke i samim tim malo po malo slabi", istakao je košarkaš i dodao da mu je kod prvog infarkta puno pomoglo i što je bio mlad.

Bivša košarkaška legenda kaže da nije brinuo o tome da li se može desiti nešto još opasnije.

"Nisam imao strah. Opet nešto po terenu, bacali lopte i onda mi se desila, verovatno, najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu da zahvalim Bogu koliko su me brzo prevezli sa Kalemegdana u Urgentni centar da preživim", priča Žarko Paspalj koji ukazuje da je važan faktor rizika genetika.

"Krv, to je genetska predispozicija, pretpostavljam i pokojni otac i pokojni brat i pokojna majka su imali identične probleme ili neko od njih. Jednostavno, prave se plakovi, trombovi, to se začepi, drži neko vreme, otpusti ili se ne otpusti, pa moraju da se stavljaju stentovi", objašnjava Paspalj.

zarko paspalj 2.jpg
Antonio Ahel/ATAImages 

Najveći problem sa kojim se trenutno jesu cigarete. Sa porokom iz mlađih dana već desetak godina pokušava da se oprosti, ali nažalost nikako... Svestan je da cigarete nanose štetu njegovom zdravlju i otrkiva koliko je besan na sebe što ne može da ih ostavi.

"Počeo sam da pušim sa nekih trinaest i po, četrnaest godina, mnogo pre nego što sam ušao u bilo kakve ozbiljne sportske vode i verovatno sam čovek koji je išao na sve moguće metode, od hipnoza, sve živo. To već prelazi u jednu određenu šalu i te šale se, što kažu, pripovedaju", priznao je Paspalj.

Moždani udar desio mu se na putu, u Americi. Mimo hladnoće koju je, kako kaže, osećao danima, nije imao predznake da bi nešto moglo da se desi.

"Jedno jutro, odnosno pred jutro, probudim se, neki mi je čudan osećaj, da ne kažem, nije mi baš svejedno, još uvek ne kapiram, još uvek mi nije jasno šta se dešava, ali shvatam da se nešto dešava. Budim se posle nekoliko sati spavanja, već tad vidim da mi nije nešto u redu sa rukama, malo se teže oblačim i u tom momentu shvatam da ne mogu da pričam, jednostavno priča mi se ugasila", prisetio se Žarko.

Nekako se obukao i sišao da popije kafu u bar hotela gde definitivno shvata da ima moždani udar i poziva prijatelja kome uspeva da izgovori samo - "stroke" (šlog na engleskom). Ubrzo stiže hitna pomoć i Paspalj u bolnici saznaje da je doživeo moždani udar koji je uticao na govor, na levu ruku i na levu nogu koje nije mogao da pomeri. Govor mu se vratio posle dva meseca uz pomoć logopeda, a za ruku i nogu kaže da sada funkcionišu, ali da osećaj u ruci i nozi nikada neće biti isti.

"Da je bilo neprijatno, bilo je krajnje neprijatno, ali prođe, prođe na kraju krajeva, nastaviš da živiš, vratiš se nekim okolnostima, trudiš se opet da budeš agilan", rekao je Žarko. Pročitajte i kako se simptomi srčanog udara razlikuju kod muškaraca i žena

Tekst: Lepa&srećna/B.S./RTS

BONUS VIDEO

PASPALJ O KARIJERI U USIJANJU: Mi smo bili prva generacija koja je stvarala modernu košarku Kurir televizija