Na velikoj međunarodnoj konferenciji u Singapuru koja je održana krajem 2012. godine prezentovana je studija koja je otkrila kako hrana bogata kartenoidima, posebno s beta-karotinom jača kosti, te umanjuje rizik da imamo prelom kostiju.
U periodu od 1993. do 2010. godine naučni tim sastavljen od kinesko-singapurskih stručnjaka je analizirao više od 63 000 ljudi (svi stariji od 45 godina). Za tih sedamnaest godina, ispitanici su prijavili 1 630 preloma kuka.
Muškarci koji su tokom studije konzumirali najviše povrće bogato beta-karotinom imali su najveću zaštitu od preloma. Takođe rizik od preloma se pokazao većim kod muškaraca malog indeksa telesne mase.
S druge strane, kod žena konzumiranje hrane bogate karotenoidima nije imalo neki evidentan uticaj u borbi protiv preloma.
Karotenoidi su pigmenti žute do crvene boje, derivati izopena koji se nalaze u mnogim vrstama povrća i voća a u organizmu se pretvaraju u vitamin A. Najviše ih ima u bundevi, šargarepi, dunji, mango i svim plodovima žute i narandžaste boje.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka