Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karotenoidi iz voća i povrća jačaju kosti

Najnovija kineska studija otkrila je kako konzumiranje hrane koja je bogata kartenoidima, može da nas zaštiti od preloma kostiju. Naročito su vidljivi efekti kod starijih muškaraca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na velikoj međunarodnoj konferenciji u Singapuru koja je održana krajem 2012. godine prezentovana je studija koja je otkrila kako hrana bogata kartenoidima, posebno s beta-karotinom jača kosti, te umanjuje rizik da imamo prelom kostiju.

U periodu od 1993. do 2010. godine naučni tim sastavljen od kinesko-singapurskih stručnjaka je analizirao više od 63 000 ljudi (svi stariji od 45 godina). Za tih sedamnaest godina, ispitanici su prijavili 1 630 preloma kuka.

Muškarci koji su tokom studije konzumirali najviše povrće bogato beta-karotinom imali su najveću zaštitu od preloma. Takođe rizik od preloma se pokazao većim kod muškaraca malog indeksa telesne mase.

S druge strane, kod žena konzumiranje hrane bogate karotenoidima nije imalo neki evidentan uticaj u borbi protiv preloma.

Karotenoidi su pigmenti žute do crvene boje, derivati izopena koji se nalaze u mnogim vrstama povrća i voća a u organizmu se pretvaraju u vitamin A. Najviše ih ima u bundevi, šargarepi, dunji, mango i svim plodovima žute i narandžaste boje. 

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije