Šuga je izuzetno zarazna bolest pa nije ni čudo što se na društvenim mrežama i forumima pojavljuju razna pitanja vezana za nju. Nedavno je raširena i sumnja da do infekcije može doći čak i probanjem odeće u prodavnicama.

Da bi se osoba zarazila šugom, potrebno je da bude u dužem kontaktu sa infekcijom. Nju izaziva parazit poznat po imenu "šugarac" (Sarcoptes scabiei), a prenosi se ili sa čoveka na čoveka ili preko predmeta koje oni zajednički koriste.

Šuga se ne može preneti kratkotrajnim kontaktom - rukovanjem, zagrljajem pa ni probom odeće. Pod dužim kontaktom podrazumeva se spavanje u istom krevetu, nošenje tuđe garderobe, korišćenje zajedničke posteljine.

Prenos se često događa među članovima porodice, na mestima gde više osoba boravi u malom postoru, kao i u vrtićima i školama, na primer. Važno je znati da parazit koji izaziva šugu ne može da preživi u spoljašnjoj sredini duže od 48 sati. Za održavanje higijene u prostoru dovoljno je temeljno usisavanje i čišćenje.

suga-min.jpg
Shutterstock  

Odeća, posteljina i peškiri treba da budu oprani deterdžentom i vrućom vodom (minimum 60 C stepeni). Predmete koji se ne mogu prati na visokoj temperaturi treba tretirati sprejem protiv insekata. Uništavanje parazita se može obaviti i tako što ćete predmete staviti u plastičnu kesu, zatvoriti je hermetički i ostaviti tako sedam dana.

Kod inficirane osobe se simptomi neće pojaviti najmanje dve nedelje nakon kontakta, ukoliko se to dešava prvi put u životu. Ako je neko već imao šugu, simptomi se javljaju ranije - između jednog i četiri dana. Pored jakog svraba, oboleli na koži ima i sitne sive linije i to između prstiju, na prevojima kože butina, donje strane trbuha, laktovima.

Bolest može da zahvati glavu, lice, vrat, tabane, dlanove. Zbog češanja, dolazi i do sekundarne infekcije. Dijagnoza se postavlja mikroskopskom analizom materijala uzetog struganjem površine promena na koži.

Terapija koju prepiše lekar traje tri do pet dana, a radi prevencije recidiva doktor će prepisati i ponavljanje tretmana.

Tekst: Lepa&Srećna