Naš organizam uvek nađe način da nam signalizira da nešto nije u redu, a kašalj ukazuje da nas muči prehlada, grip, alergije ili kovid.  Uzroci su brojni. Kašalj je jedan od odbramenih mehanizama, a može biti produktivni i suvi. Kod suvog kašlja je važno da usta i nos budu vlažni, a praćen je bolom u grudima i u grlu, a kod produktivnog se izbacuje šlajm.

Takođe, trajanje kašlja je periodično i konstantno. Periodično je tipično za prehlade i bronhitis, a trajno ukazuje na ozbiljne bolesti.

Kašalj često može da otežava svakodnevno funkcionisanje, pa je zato preporučljivo da prvo pokušate da pomognete sebi prirodnim preparatima.

Med sa đumbirom

Narendajte komad korena đumbira. Pomešajte kašičicu soka sa kašikom meda.

Кorisno je ispirati nos slanom vodom. Voda sa solju će ukloniti virus iz nazofarinksa i grla. Režim pijenja je takođe važan: morate piti puno i često. Piće mora biti toplo. Кorisno je piti biljne čajeve, mleko sa medom. Ako je vazduh u prostoriji suv, to često izaziva bol u grlu i kašalj. Ako nije moguće postaviti ovlaživač, potrebno je da okačite mokre peškire na radijatore za grejanje. Da biste olakšali stanje, potrebno je da jastuk postavite visoko ispod glave i omogućite pristup svežem i vlažnom vazduhu.

djumbir u prahu.jpg
Instagram / thegiftofgoods, Instagram / ayurvezdastes 

Kašalj se može javiti i kod starijih i kod mlađih, a važno je da konzumiramo što više tople tečnosti jer smiruje suvi kašalj ali i podstiče proces iskašljavanja svog nakupljenog sekreta.

Ako se javi suvi kašalj važno je da:

Unosimo vitamine, i to naročito važni za odbranu od virusnih infekcija su vitamini D, C, A, kao i mineral cink. Pored vitamina važno je da unosimo izbalansiranu ishranom, a ukoliko ste već prehlađeni uzmite neki od suplemenata, kako biste brzo nadomestili povećane potrebe za vitaminima.

Tekst: Lepa&Srećna

.