Tromboza može izazvati niz simtpoma, uključujući i one koji se javljaju nakon obroka. Ako primetite promene, važno je da što pre zakažete lekarski pregled. Kao i mnoge druge ozbiljne bolesti i stanja, tromboza u svojim ranim fazama može da prođe bez ikakvih simptoma. Redovni lekarski pregledi koji uključuju kontrolu krvne slike, pre svega, holesterola i triglicerida su neopohodni, ali i osluškivanje organizma.

Tromb je krvni ugrušak, a njihovo stvaranje je vitalno važno posle povreda, na mestu rane. Međutim, kada se trombociti slepe u ugrušak i ostanu u krvnom sudu, takav tromb može biti veoma opasan. Tromboza dovodi do stvaranja plakova holesterola koji se pojavljuju u koronarnim arterijama i predstavljaju pretnju za srce. Кod prvih simptoma potrebno je odmah konsultovati lekara.

Tromboza nastaje usled stagnacije krvi, koja je često izazvana nekom vrstom povrede ili sedentarnim načinom života. Ovo je smrtonosno stanje koje dovodi do srčanog udara, moždanog udara ili potpunog otkazivanja pluća. Od presudne je važnosti da na vreme potražite medicinsku pomoć. Iako tromboza često ne daje simptome postoji nekoliko alarma koji ukazuju na krve ugruške.

Pojačani grčevi i iznenadni bol u nogama

Poremećaji cirkulacije mogu biti direktno povezani sa venskom trombozom. Oštar ili pulsirajući bol u mišiću potkolenice znak je akutnog poremećaja cirkulacije. U prisustvu krvnog ugruška, bol se smanjuje samo kada se noga podigne. Može doći do otoka na mestu krvnog ugruška.

Promenjena boja kože

Кrvni ugrušak sprečava da krv pravilno cirkuliše, zato dolazi do promene boje kože, do crvenila i modrica. Mesto gde se nalazi krvni ugrušak može da bude toplo, ali i da svrbi.

Edem

Sam edem se može pojaviti na mestu gde je krvni sud blokiran, a može se proširiti na ceo ekstremitet, na ruku ili na nogu.  

Bolovi u stomaku

U slučaju tromboze, bol je konstantan i povećava se odmah nakon obroka. Mnoge osobe koje imaju trombozu posle jela osećaju nadimanje, a u nekim slučajevima javlja se i dijareja.

Stalna mučnina

Ovaj simptom se javlja provremeno i praćen je kratkim dahom i otežanim disanjem. Pored mučnine, javlja se i povraćanje. Ako se osećate bolesno, i nelagodnost ne nestaje, to može biti simptom tromboze mezenteričnih sudova ( oni koji snabdevaju krvlju različite delove creva). Odmah se obratite lekaru!

Izvor: Lepa&Srećna