Možda ste baš nedavno, pri češljanju, primetili prve sede vlasi kako proviruju u kosi. Da li se toga plašite ili ste ravnodušni ne menja mnogo u ovom prirodnom procesu, ali na njega ipak možemo da utičemo. Tako bar govore iznenađujući podaci dobijeni u istraživanju sprovedenom na Kolumbija univerzitetu.

Grupa istraživača je utvrdila brojčane pokazatelje već uvrežene sumnje da psihološki stres i seda kosa mogu biti u vezi. Jednostavnije rečeno, fraza "osedela je od brige" ima naučnu potvrdu. Međutim, pažljivim proučavanjem promena na kosi i nivoa stresa koji su ispitanici doživljavali iz dana u dan, otkriveno je još nešto - neverovatno. Seda kosa može i da vrati svoju prirodnu boju.

Pokazalo se da se to događa zahvaljujući eliminisanju faktora stresa i to upravo kod onih ispitanika koji su preduzeli aktivne mere da taj stres smanje. Kod nekih je to bio odlazak na letovanje, kod drugih razrešenje konkretne stresne situacije.

Praćene su promene na pojedinačnim pramenovima kose i na slikama snimljenim specijalnim skenerom vidi se kako su vlasi ostale bele na vrhu, a pri korenu postale tamnije. Naravno, ispitanici nisu koristili farbu niti bilo kakve druge preparate za bojenje kose.

zena gleda kosu u ogledalu.jpg
Shutterstock  

Međutim, ove promene nisu uočene kod svih. To se dogodilo samo kod ljudi pre četrdesete godine, dakle, pre nego što je dostignuta biološka starost kad kosa počinje da sedi kod većine ljudi.

Naučnici podsećaju da, osim godina i stresa, na promene na kosi (kao i na koži) utiču i način ishrane, vežbanje, kao i nedostatak nekih vitamina u organizmu (recimo, vitamina B12), ali i autoimune bolesti. Ponovno vraćanje prirodne boje sedim vlasima kod nekih ispitanika oni tumače kao važan dokaz da starenje nije linearni proces i da na njega, u mnogome, možemo da delujemo.

Tekst: Lepa&Srećna