Glaukom je skup bolesti optičkog živca koja dovodi do oštećenja očnog nerva i retine, čija je posledica oštećenje u vidnom polju, i na kraju potpuni gubitak vida i slepilo.

Ova bolest nastaje kada u oku ima previše tečnosti, tj kada je povišen očni pritisak. Da bi oko imalo stalni tonus, pritisak mora biti u granicama normale, a normalne vrednosti su od 10 do 21 mmHg i variraju u toku dana.

Postoji više tipova glaukoma - primarni (glaukom otvorenog ugla i glaukom zatvorenog ugla), sekundarni glaukom i glaukom bez pritiska.

Kod glaukoma otvorenog ugla porast očnog pritiska je postepen. Nema bolova, a pacijenti se uglavnom javljaju lekaru zbog slabljenja vida. Glaukom otvorenog ugla se često otkriva slučajno, na rutinskom pregledu kod oftalmologa.

zenu boli glava
Profimedia 

Glaukom zatvorenog ugla je, s druge strane, akutna forma i kod njega postoje izraženi simptomi. U pitanju je, pre svega, jak bol u predelu slepoočnice i celoj polovini glave, pojava duginih boja oko sijalice, a sve je često praćeno mučninom i povraćanjem. Kapci su otečeni, rožnjača je zamućena i neosetljiva na dodir, a očni pritisak je visok.

Ukoliko ovi simptomi dugo traju može doći i do gubitka vida, zbog čega je potrebna hitna intervencija oftalmologa.

oci bole naocare
Profimedia 

Glaukom je hronična, spora progresivna bolest, koja, ukoliko se otkrije i leči na vreme neće ugroziti vid i kvalitet života obolele osobe i neće dovesti do gubitka vida i slepila.

Kada je reč o glaukomu, u rizičnu grupu spadaju sledeće kategorije ljudi:

- Osobe starije od 60 godina
- Kratkovide osobe
- Osobe obolele od šećerne bolesti
- Pozitivna porodična anamneza (rođaci oboleli od glaukoma).

Izvor: Lepa&Srećna