Artičoka (Cynara scolymus) je atraktivna cvetnica s bodljikavim listovima i cvetnim glavicama. Ceđeni sok ili gotovi preparati pre svega se preporučuju kod tegoba s varenjem.

Valerijana (Valeriana officinalis) pomaže ukoliko patite od nesanice, stresa, napada uznemirenosti i srčanih smetnji. Trebalo bi da tri-četiri nedelje pijete čaj od valerijane, i to jedan sat pre odlaska u krevet.

Kopriva (Urtica dioica) pre svega pomaže kod urinarnih infekcija, reumatskih poteškoća i bolesti prostate. U apotekama postoje čaj, gotovi preparati kao i sveže isceđen sok.

Hamamelis (Hamamelis virginiana) sadrži gorke materije, tanine i eterična ulja. Preparati na bazi hamamelisa preporučuju se protiv hemoroida i grčeva u mišićima.

Kantarion (Hypericum perforatum) izuzetno je lekovita biljka. Koristi se pre svega zbog svog antidepresivnog svojstva i protiv svih vrsta upala. Upotrebljava se i kao čaj.

Kamilica (Matricaria recutita) u cvetu sadrži supstance sa protivupalnim, opuštajućim svojstvima. Osim čaja, najbolje je koristiti gotove preparate na bazi kamilice.

Beli luk (Allium sativum) je poznat po svom, najvažnijem sastojku alinu (Alliin), koji snižava krvni pritisak, podstiče cirkulaciju i sprečava bolesti kardiovaskularnog sistema. Neki ga smatraju prirodnim antibiotikom.

Pitomi čičak (Silybum marianum) ima blagotvorne plodove koji pomažu kod hroničnih oboljenja jetre i podstičju oslobađanje od toksina. Sadrži silimarin (Silymarin) koji stimuliše regeneraciju ćelija jetre.

Divlji biber (Vitex agnus castus, s. r.) je tradicionalno sredstvo u otklanjanju klasičnih ženskih tegoba. Preparati mogu da se nabave u apotekama, ali najefikasniji je kada se pije kao čaj.

Beli glog (Crataegus laevigata) se koristi za proizvodnju preprata koji pomažu kod problema s krvnim pritiskom, srčanih problema, arterioskleroze i vrtoglavice. Naučna istraživanja potvrdila su njegovo dejstvo.