Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SADRŽE VITAMINE, MINERALE I JAČAJU IMUNITET: Žitarice predstavljaju kompletan obrok neophodan za rast bebe

Uvođenje nemlečne ishrane je prema preporukama predviđeno za period od četvrtog do šestog meseca života. Naravno, zavisi od spremnosti bebe da prihvati obrok, što sam organizam bebe uslovljava.

 beba-jede-shutterstock_556519798.jpg Izvor: Shutterstock

Tekst: Promo

Primetićete da je zainteresovana za obroke dok vi jedete, pokreće telo, žvaće i guta dok vi jedete, i naravno primetićete da je gladna nakon podoja ili ishrane flašicom…

To je svakako process koji traje, potrebno je određeno vreme da bi se beba prilagodila novom ukusu, konzistenciji tako da svakako možete očekivati da najveći deo obroka završi oko bebe, na portili, itd… Zato je i poželjno da sam početak bude sa malim količinama. To bude nekoliko kašičica, naravno količina se dan za danom povećava kako se beba bude prilagođavala i kako bude rasla.
Nemlečna ishrana podrazumeva baš kao sto joj i ime kaže, sve ono što nije mamino mleko ili formula.

Preporuka je da se počne sa žitaricama, nakon toga povrće, pa voće. Razlog je taj da bebe lakše prihvataju slatku hranu, pa samim tim može postojati bojazan da beba kasnije odbije ili se teže prihvati slani obrok.

Žitarice predstavljaju kompletan obrok koji je bebi neophodan za uzrast. To znači da sadrži i vitamin i minerale, i sve ostale potrebne elemente. Žitarice takođe povoljno utiču na rad creva. Pravilan rad i zdravlje creva su uslov za adekvatnu gradnju i funkciju imuniteta, o čemu nam najbolje govori činjenica da se 70-80 % ćelija imunitet nalazi baš u crevima.

Iako je mala verovatnoća od razvoja alergija, svakako smo oprezni sa uvođenjem bilo koje nove namirnice, zato i startujemo sa malim količinama, 2-3 kašičice u prepodnevnim časovima. Inače za uvođenje bilo koje nove namirnice, savetujemo da se uvodi u prepodnevnim časovima, kako biste propratili bebu kako reaguje na novu namirnicu. Nakon nekoliko dana možemo staru namirnicu prebaciti za popodne ili uveče, a prepodnevne časove razervisati za nove. Pratimo preporuke takođe za uvođenje povrća kasnije. Savet je da bebama na prvom mestu uvodimo namirnice koje su karakteristične za naše podneblje.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije