Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANTIOKSIDANS XXI VEKA: Alfa-lipoinska kiselina

O značaju ALK razgovaramo sa prof. dr Dušanom Vešovićem, specijalistom medicine rada.

  Izvor: Profimedia

Alfa-lipoinska kiselina (ALK) je izuzetno snažan antioksidans koga proizvodi ljudsko telo. Kada je reč o hrani, ALK se nalazi u crvenom mesu, iznutricama, kvascu, brokoliju, paradajzu, spanaću, pasulju… Dobro se apsorbuje iz digestivnog trakta, bilo da se unese hranom ili suplementima.

O značaju ALK razgovaramo sa prof. dr Dušanom Vešovićem, specijalistom medicine rada.

Poslednjih meseci se dosta povećalo interesovanje za ALK... Odakle potiče popularnost ovog antioksidansa?

Odgovor je jednostavan: ustanovljeno je da ALK umanjuje aktivaciju nuklearnog faktora kappa B (NF-kB) i povećava ulaz kalijumovih jona u ćelije, čime povećava baznu reakciju u njima – stanje koje NE pogoduje ulasku virusa u ćeliju, čime se sprečava i njeno uništenje, i dalje razmnožavanje virusa. Zbog tog svog jakog antioksidantnog efekta i povoljnog uticaja na imunski sistem, ALK je ušla u zvanične terapijske protokole za lečenje pacijenata bez komorbiditeta i sa blagim oblikom COVID-19 virusne infekcije (protokol za simptomatsko lečenje anosmije – gubitak čula mirisa pacijenata sa Covid-19 infekcijom). U ovoj situaciji je preporučena doza od 200mg jedanput dnevno. Ustanovljeno je i da ALK umanjuje vrednost markera zapaljenja (C-reaktivni protein), te ima i veliku korist kao potpora lečenju bakterijskih infekcija.

  Izvor: Promo

S obzirom na to da ljudsko telo proizvodi alfa-lipoinsku kiselinu, otkrijte nam zašto je ona značajna za čovekov organizam?

Najveća količina ALK je prisutna u mitohondrijama - delovima ćelija u kojima se stvara energija. U njima ALK pomaže proces sagorevanja šećera radi stvaranja energije za rad ćelije i celog organizma. Pored toga, ALK je i snažan borac protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije oganizma čime umanjuju funkciju imunskog sistema, i čine organizam podložniji infekcijama. ALK jača imunski sistem organizma, dodatno nas štiteći od infekcija, i kroz još jednu svoju finkciju a to je pomoć u regeneraciji ostalih antioksidanata u telu (npr. glutationa čija koncentracija normalno opada sa starenjem).

PROTECTkontrol je dodatak ishrani osmišljen da bude saveznik vašeg imuniteta. Sadrži kombinaciju važnih antioksidanasa: alfa-lipoinske kiseline, l-glutationa, vitamina C, vitamina D i cinka, i namenjen je normalnoj funkciji imunog sistema. Sastojci su odabrani kako bi tvorili efikasan štit za odbranu organizma od slobodnih radikala koji se formiraju pod uticajem načina života, okoline, infekcija, inflamacija... Oni samostalno i udruženo pružaju podršku u jačanju imunog sistema i sistema antioksidativne zaštite, u odbrani organizma od virusnih infekcija, u ublažavanju simptoma kod obolelih, ubrzavanju oporavka. Primena je jednostavna: jedna kapsula dnevno za sve od 12 godina pa naviše.

Gde se sve alfa-lipoinska kiselina upotrebljava i gde može da ispolji svoje dejstvo?

ALK ima pozitivan efekat i na nervna vlakna, te se dodaje kao potpora terapiji kod osoba obolelih od dijabetesa. Potom, pomaže umanjenju bolova uzrokovanih perifernom neuropatijom, smanjuje osećaj svraba, mravinjanja i sl.

Takođe, deluje povoljno i na senzitivnost receptora na insulin čime pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi.

Prof. Vešović pored svega navedenog izdvaja još neka oboljenja i stanja u kojima se ALK koristi kao dodatak osnovnoj terapiji, među kojima su: oboljenja jetre, povišen krvni pritisak, zaštita srca i krvnih sudova smanjenjem vrednosti triglicerida i LDL-holesterola u krvi, upalni procesi, reumatoidni artritis itd.

Tekst: Promo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije