Nova terapija za COVID-19 budi i nadu i oprez, piše Lepa&Srećna.

Vest da se pacijentima obolelim od korona virusa u najtežoj fazi može pomoći "običnim" deksametazonom preneta je u većini svetskih medija.

Britanski istraživači su ovim sterodnim lekom, široko korišćenim protiv upala pri nekim drugim bolestima, uspeli da smanje stopu smrtnosti COVID-19 pacijenata za čak trećinu i najavili da će ubrzo objaviti detalje.

Međutim, vest objavljenu 16. juna 2020. godine već su prokomentarisali najviše medicinske vlasti Južne Koreje, upozorivši na potencijalne neželjene efekte. I drugi zdravstveni radnici su skeptični.

"I ranije bismo se prebrzo ponadali zbog uzbudljivih rezultata, a kad dobijemo pristup svim podacima, oni ne budu tako ubedljivi", kaže dr Ketrin Hibert, direktorka Odeljenja za intenzivnu negu u Opštoj bolnici Masačusets, u SAD.

Britanski istraživač, profesor Martin Lendrey, sa Univerziteta Oksford, objašnjava da je terapija trajala deset dana i uključivala male doze deksametazona. Primali su je pacijenti na respiratorima, kao i oni koji su dobijali običan kiseonik i kod svih je ustanovljeno sniženje stope smrtnosti. Kod prvih za trećinu, kod drugih za petinu.

Lek, međutim, nije dao nikakav pozitivan efekat kod zaraženih korona virusom kojima pluća funkcionišu bez akutnih problema.

Lekari i ovog puta upozoravaju da se deksametazon nipošto ne sme uzimati kod kuće, jer se daje samo bolesnicima u najtežoj fazi i to u vrlo malim dozama, pod nadzorom lekara.

Kao i kod svih steroida, nuspojave mogu biti ozbiljne.

Izvor: Lepa&Srećna