Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVETNIK ANGELE MERKEL OTKRIVA: da li dolazi drugi talas epidemije korona virusa

  Izvor: Foto: Profimedia

Prof. dr Kristijan Drosten smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim korona virusom tokom zime mogao da pruži zaštitu i protiv COVID -19.

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su samo u pitanju stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izlečeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

“Zamislimo telo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze KOVID-19, kad se pacijent subjektivno i objektivno oseća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš", objasnio je Drosten da nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten koji upravlja Institutom "Charité" u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, "starijeg brata" COVID- 19, radio na razvijanju testova, ističe da zaraza ipak, neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne obezbedi novu zaštitnu mrežu, navodi "Večernji.hr".

Preporuka Drostena je da dotada sledimo pravilo “six feet – six seconds”, odnosno da u kontaktu sa drugima budemo na rastojanju od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

Sa Drostenom se slaže nemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savetnik tokom krize, a podržala ga je i u savetima o opreznosti ublažavanja mera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.

"Polako", rekla je Merkelova dok su juče u Nemačkoj otvorene pojedine prodavnice i knjižare. Kancelarka je podržala i Drostenov model ranog uvođenja i striktnog sprovođenja mera zbog čega su naučnika kritikovale članice desnice.

Povezane vesti

Angela Merkle veruje Drostenu koji je juče dobio nagradu za komunikatora godine, a mesecima unazad je u podkastu odgovarao na pitanja gledalaca.

U Nemačkoj je u toku velika misija testiranja stanovništva na antitela protiv korona virusa. U Bavarskoj su nasumično izabrane tri hiljade domaćinstava koji bi, ukoliko žele, trebalo da učestvuju u sistematskom serološkom testiranju, u intervalima od nekoliko dana, nedelja i meseci.

Cilj testiranja je da se sazna procenat stanovništva kod kojeg su se razvila antitela, a što bi moglo da ima niz posledica. Tu su one individualne posledice jer će testirani znati da li su bolovali od KOVID- 19.

Rezultati testiranja uticaće i na porodice jer će član koji ima antitela moći da pomaže osetljivijim članovima. Imaće i društvene posledice jer će se znati ko može da bez straha ide na posao i vrati se uobičajenom stilu života.

Društvene posledice uticaće i na strategiju izlaska iz krize i tempo ublažavanja mera (u Nemačkoj su juče otvorene pojedine prodavnice).

Izvor: Večernji list / Kurir

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije